Hogyan kell használni a vegyi dübelt?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. október 13. 14:54

Ha falakba vagy aljzatokba szeretnénk tárgyakat rögzíteni, a tipli ugrik be elsőre, azonban nagy súlynál ezek hamar csődöt mondhatnak. Ekkor jön a képbe a vegyi dübel, amelynek helyes használatáról lesz szó ebben az írásban.

Belsőépítészeti munkáknál vagy lakásfelújításnál is szükség lehet olyan termékekre, melyekkel a nagyobb súlyú tárgyakat is biztonsággal lehet a falba rögzíteni. A Penta Elektrik vegyi dübeljei ebben lesznek a segítségünkre.

 

Mi is a vegyi dübel?

Csavarok, tiplik, ragasztók alternatívájaként működik a vegyi dübel, ugyanazt a funkciót tölti be, mint ezek, de nehezebb terhek rögzítésére ajánlott. Lyuk fúrásánál és menetes szár rögzítésénél kiváló, biztonsággal rögzíthető vele számtalan elem, gondoljunk csak a lépcsők, homlokzatok, korlátok építésére. Nagy előnye továbbá, hogy vízhatlan, így kint tartja a résből a nedvességet.

 

Eszközök, amikre szükség lesz

Kompozit habarccsal való munkánál szükség lesz több szerszámra és anyagra, ezek a munka megkezdése előtt már legyenek kéznél. Szerezzünk be tehát egy megfelelő fúrógépet (kőzethez), egy vagy több kartust az injekciós habarccsal, kartuskinyomó pisztolyt (a kompozit habarcshoz kell), kifújót, statikus keverőt, csőkefét és üreges falazat esetén szitahüvelyeket is.

Csavarok, tiplik, ragasztók alternatívájaként működik a vegyi dübel

Fotó: penta-elektrik.hu

 

Ha mindent beszereztünk, akkor elkezdődhet a munka, erről a következőkben lesz szó.

 

Helyes alkalmazás

  • Ellenőrizzük le az anyagot, amibe a lyukat fúrjuk és később a vegyi dübelt töltjük, ugyanis kis mértékben eltér egymástól annak alkalmazása üreges, illetve üregek nélküli falazat esetén.
  • Fúrjuk ki a lyukat a kívánt helyen a megfelelő fúrófelszereléssel - utóbbi azért fontos, nehogy tönkremenjen a rögzítés vagy a megmunkálandó anyag.
  • Tisztítsuk meg a furatokat azért, hogy ne maradjon bennük por - ezt a csőkefével végezzük, majd ha kész, a kifújóval a maradékot is távolítsuk el. Ezt a részfeladatot alaposan kell elvégezni, mert csak akkor tapad jól a kompozit habarcs, ha teljesen tiszta a furat.
  • Üreges falazatnál helyezzünk egy-egy szitahüvelyt a lyukakba annak érdekében, hogy a habarcs befolyjon a falazat belsejébe. Ha nem üreges, hanem tömör falazatba fúrtuk, ez a lépés nem szükséges.
  • Következő lépésként keverjük össze statikus keverővel a kétkomponensű habarcsot, majd csatlakoztassuk a patronhoz és nyomjunk ki belőle egy keveset. Amint egyenletes színű és jól elkeveredettnek látjuk, használhatjuk.
  • Töltsük ki a megtisztított lyukat a masszával, kezdjük hátulról előre haladva, és ne töltsük tele az egészet, hiszen kell hely a menetes vagy horgonyrudaknak is. Nagyjából háromnegyed részig legyen benne habarcs.
  • Most mehet bele a dübel vagy menetes szár, az optimális tartás biztosításához a rudat csavarjuk bele a lyukba és a habarcsba is, így mindhárom elem jól rögzül majd egymáshoz.
  • Ezután engedjük el, ne mozgassuk és várjunk, amíg megköt a habarcs - nagyjából háromnegyed óra alatt történik ez, de mindenképp olvassuk el a gyártó utasításait ezzel kapcsolatban.

A megszilárdult habarcs így már jól fogja tartani a rudakat, folytatható a munka.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.