Hogyan készítsünk isteni tökfőzeléket?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 21. 13:32

A tökfőzeléket gyerekként sokan nem szívesen látták tányérjukon, pedig egy igazi klasszikus, és ha megfelelően készítik el, isteni finom étel. Gyorsan kellene egy finom vacsora? Remek választás, és kezdőknek is tökéletes fogás!

Egy igazi klasszikus, a tökfőzelék

Rengeteg zöldségből készíthető ízletes főzelék, sokszor csak némi fantázia kell hozzá, de persze a jól bevált, klasszikus receptek felé is fordulhatunk. Többnyire könnyű elkészíteni, és gyorsan csillapítja az étvágyat, valamint a nagymama szakácskönyve garantáltan tartogat a főzéséhez útmutatót.

Egy igazán sokoldalúan, sokféleképpen elkészíthető, egész éves kedvenc a tökfőzelék. Gyerekkorunk megosztó étele, de felnőttként kevesen vannak, akik ne kóstolnák meg újra és kísérelnék meg megszeretni akár a klasszikus tökfőzeléket, akár egy modern változatát.

A tökfőzeléket sokan készítik diétásan, liszt nélkül, vagy a tejföl is helyettesíthető joghurttal. Vannak, akik melegen szeretik, de olyanok is, akik a hideg verziójára esküsznek, főleg a nyári hőségben.

Gyorsan kellene egy finom vacsora? A tökfőzelék remek választás!

Fotó: receptneked.hu

 

Hogyan készítsük el jól a tökfőzeléket?

Ez a klasszikus étel a Receptneked.hu receptgyűjteményéből sem hiányozhat, így ha egy isteni tökfőzeléket készítenénk, bátran álljunk neki, szerezzük be az alapanyagokat, és irány a konyha!

Ha teljesen kezdőként állunk neki, akkor azért először nézzünk utána, mit is jelent az a kifejezés, hogy dinsztelni vagy üvegesre pirítani, mert ezekre szükség lesz. A tökfőzeléket ugyanis ezekkel kezdjük, a vöröshagyma dinsztelésével és üvegesre pirításával, majd ehhez adjuk hozzá a gyalult tököt. Ezt követően vízzel felöntjük, hogy ellepje, sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt pároljuk.

Következő lépésben a tejfölt kell egy kis liszttel elkeverni, amihez ezután a főzelék levéből adunk egy keveset, és az egészet szépen lassan összekeverjük. Ekkor jöhet a további ízesítés kaporral és fokhagymával.

Folyamatos kavargatás mellett forraljuk a behabart főzeléket egészen addig, amíg sűrű nem lesz. Ha nagyon nem akar sűrűsödni, kevés lisztet adhatunk még hozzá, de ami nagyon fontos, a kapor és a fokhagyma adja az igazi pikantériáját, így ennek ízét ne hagyjuk elillani a főzés során.

A magyaros ízek kedvelői, illetve akik pirosas színben ismerik a nagyitól a tökfőzeléket, azok a hagyma pirításakor érhetik el a kívánt színt egy kis pirospaprika hozzáadásával.

 

Olcsó és kezdőknek is ajánlott

A tökfőzeléket ajánlott azok számára is a receptes füzetbe feljegyezni, akik kevésbé mozognak otthonosan a konyhában, illetve akik most kezdenek csak elmélyülni a sütés-főzés izgalmas világában.

Amellett, hogy kezdőknek is ajánlott, a tökfőzelék tipikusan az a laktató és egész évben könnyen elkészíthető étel, amelyhez nem kell túl sok és bonyolult összetevő, ezért kifejezetten az olcsó kategóriába sorolható.

Sőt, előnyére váljon, nem csak könnyen, hanem viszonylag gyorsan is elkészíthető!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.