Hogyan lehet bitcoint vásárolni, és miként működik a bányászata?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. május 28. 11:23

A bitcoin mint első kriptovaluta évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend, illetve ez az első valuta, amivel a kripto világából a legtöbben találkoznak. Azonban azt, hogy miként keletkezik, illetve miként lehet adni-venni, sokan nem tudják. Ennek járunk most utána.

Mi az a bitcoin?

A Bitcoint egy Satoshi Nakamoto álnév mögé bújt ember vagy csoport alkotta meg 2009-ben. Ekkor bányászta ki Satoshi Nakamoto az első blokkot, amely 50 BTC-t tartalmazott. Annak ellenére vagy pont azért, mert minden eddigi pénzzel ellentétben nem központosított és csak digitális formában található meg egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyre többen nemcsak befektetésként veszik, hanem kereskednek is vele, akár automatizált formában is. Ez utóbbiban tudnak sokat segíteni a Tradensea kereskedő botjai.

Bitcoint tárolásához szükségünk van egy ehhez megfelelő pénztárcára. Ezek a speciális eszközök elérhetőek fizikai adathordozók, okos eszközök formájában vagy felhő alapú szolgáltatásként is. A bitcoin vétele vagy eladása egy peer-to-peer hálózaton keresztül történik, azaz a hálózat tagjai egymással kommunikálnak, központi csomópont nélkül. Ezt a folyamatot szokták sok helyen decentralizáltként emlegetni.

A bitcoin vétele vagy eladása egy peer-to-peer hálózaton keresztül történik

Fotó: tradensea.com

Miként lehet bitcoint bányászni?

A bitcoin létrehozása egy meglehetősen bonyolult és energiaigényes folyamat, amely évről évre egyre nehezebb lesz. Ugyanakkora befektetett munkáért egyre kisebb értéket kapnak a bányászok, minél többet bányásszák az adott kriptovalutát. A kriptopénzek megbízhatósága érdekében folyamatos ellenőrzésekre van szükség, hogy valóban megfelelően mentek-e végbe például a tranzakciók. Ezek ellenőrzését a bitcoin bányászok végzik, proof of work alapon.

Ez azt jelenti, hogy a bányászok a blokkláncon futó tranzakciókat hitelesítik. Megegyeznek arról, hogy az ügyletben résztvevő eladók és vevők valóban rendelkeznek az adott összeggel, valamint maguk a tranzakciók és azok összege is megfelelő. Kellő mennyiségű munka, azaz ellenőrzés elvégzése után pedig ellenszolgáltatásként egy blokkot kapnak, amely BTC-t tartalmaz. Ezt pedig a munka elvégzésének arányában osztják szét a bányászok maguk közt.

 

Hogyan lehet bitcoint vásárolni?

Az egyik legkényelmesebb módja a BTC vásárlásának az, ha online tesszük ezt meg. Számtalan kriptovaluta váltó oldalon megtehetjük ezt, ahol FIAT valuta ellenében bitcoint vagy más kriptopénzt kaphatunk. Ilyenkor fontos, hogy a bitcoin pénztárcánk címét pontosan adjuk meg, ha ugyanis eltévesztjük könnyen lehet, hogy örökre búcsút inthetünk neki. Illetve bele kell kalkulálni, hogy a váltók bizonyos díjat számítanak fel a tranzakcióért.

Lehetőség van bitcoin vásárlására az erre a célra létrehozott bitcoin ATM-ből is, itt bankkártya vagy készpénz segítségével vásárolhatunk. Itt is meg kell adjuk a pénztárcánk címét, oda fogják elküldeni a kifizetett kriptovalutát.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.