Így kell felkészülni a szürkehályog műtétre

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. január 02. 13:45

A szürkehályog műtét egy nagyon gyakori és fontos látásjavító kezelés, amely segít megszabadulni a szürkehályog kellemetlen tüneteitől, illetve megelőzheti az elhanyagolt szürkehályog okozta látásvesztést.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően mindezt gyorsan, fájdalommentesen és hosszú klinikai tartózkodás nélkül érhetjük el. De hogyan kell felkészülni a beavatkozásra?

A szürkehályog kezelés lényege az, hogy a régi, beszürkült szemlencsét kicserélik egy modern műlencsére, amely nemcsak a hályogtól szabadít meg, hanem a fénytörési hibáktól is, hogy újra élesen láthassunk. A lencse kivételéhez és behelyezéséhez egy aprócska nyílásra van csak szükség, amely a beavatkozás után magától összetapad, azaz nincs varrat. További könnyebbség, hogy altatásra sincs szükség a szürkehályog műtéthez, amelyet a margitsztigeti Focus Medicalnál körülbelül 15 perc alatt el is végeznek, szemcseppes érzéstelenítéssel, fájdalommentesen.. Bizony, mindössze 15 perc az egész.

A szürkehályog műtét egy nagyon gyakori és fontos látásjavító kezelés

Fotó: focusmed.hu

 

Na de hogyan készüljünk a szürkehályog műtétre? Vannak szabályok vagy tiltások? Most felsoroljuk azokat a tényezőket, amelyekre mindenképp ügyelnie kell annak, aki szürkehályog kezelésre készül.

 

1. Gyűjtsünk be minden fontos információt!

A szürkehályog műtétet minden esetben meg kell előznie egy alapos alkalmassági vizsgálatnak. Egy ilyen vizsgálaton nem kizárólag szemészeti dolgokról esik szó, hanem például belgyógyászati jellegűekről is. Fontos ugyanis, hogy van-e az embernek valamilyen tartós betegsége, hisz az befolyásolhatja a beavatkozás sikerességét. A Focus Medical

orvosai érthetően és világosan mondanak el mindent a vizsgálat közben, amit tudnunk kell, és természetesen a felmerült kérdésekre is szívesen válaszolnak.

 

2. El kell dönteni, milyen műlencsét szeretnénk

A beavatkozás előtt a szakorvosunk felvilágosít minket a műlencsék típusairól, előnyeiről és természetesen az árakról is. A döntést természetesen nagyban befolyásolja általában az ár, de nem ez az egyetlen szempont, amit érdemes figyelembe venni. Fontos például átgondolni, hogy milyen az életmódunk, mivel foglalkozunk, és hogy mennyire fontos a munkánk szempontjában az éles látás.

 

3. Se kávé, se smink

Azon valószínűleg senki sem lepődik meg, hogy egy szemészeti vizsgálatra, pláne műtétre nem érkezhetünk sminkben. Sőt ezeken a napokon minden kozmetikumot kerülni kell, amely valahogyan belejuthat a szembe (pl. arckrém vagy szemkörnyékápoló). Szintén fontos, hogy a kezelés reggelén ne igyunk kávét, se alkoholt (azt lehetőleg már az előző napon sem), viszont dobjunk be egy könnyű reggelit és vegyük be a rendszeresen szedett gyógyszereinket, amikről már a szemész szakorvost is tájékoztattuk.

 

4. Viszlát, kontaktlencse

Azért, hogy a szem felszíne a természetes állapotát mutassa, már a műtét előtti vizsgálatot megelőzően is hanyagolnunk kell pár hétig a kontaktlencsét. Ez azért is fontos, hogy a szakorvos nagy biztonsággal állapíthassa meg, hogy alkalmasak vagyunk-e a műtétre. Mindeközben persze azért is jó, ha szüneteltetjük a kontaktlencse-viselést, mert elég csak egy kicsit nem figyelni ahhoz, hogy összeszedjünk a lencse miatt egy csúnya gyulladást, amely a műtétet is elodázhatja.

 

5. Szerezzünk kísérőt

Bár a szürkehályog kezelés után a saját lábunkon távozhatunk a műtőből, mégis szükség van arra, hogy valaki legyen velünk, mert közvetlenül a beavatkozás után még nem ülhetünk volán mögé, és bekötött szemmel a tömegközlekedés is kizárható. A műtét utáni gyógyulás körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Közben folyamatosan javul a látás, de előfordulhatnak olyan kisebb kellemetlenségek, mint a viszketés és az idegentest-érzés, ám idővel ezek is elmúlnak. Fontos tudni, hogy a gyógyulás időszakában kerülni kell a poros helyeket, az intenzív fizikai aktivitást, az úszást, az emelgetést és a hajlongást, szóval nem árt, ha valaki elvégzi helyettünk mondjuk a nagybevásárlást.

Összességében tehát a szürkehályog műtét nem igényel egetrengető előkészületeket, de ezt a pár alapszabályt tényleg be kell tartani és hallgatni a Focus Medical tapasztalt szakorvosaira, akik pontosan tudják, mire van szükségünk. Amennyiben szeretné megkerülni az egyre hosszabb várólistákat, jelentkezzen be alkalmassági vizsgálatra a Focus Medicalhoz.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.