Így néz ki a laptopok méretezése, és így válassz közülük

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. december 18. 17:11

Ebben a cikkben a laptopok méretezéséről lesz szó. Valamint abban is segítünk neked, hogy miként válassz a különböző típusok és méretek közül. Ha épp laptop vásárlása előtt állsz, de még nem döntöttél, hogy milyet szeretnél, akkor érdemes elolvasnod a lentieket. Vágjunk is bele!

Laptopvásárlás előtt ezt gondold végig

Mielőtt beleugranál egy vásárlásba, először érdemes végiggondolnod pár dolgot. Először is azt, hogy mekkora elkölthető keret áll a rendelkezésedre. Ez már jó eséllyel meg is fogja határozni, hogy milyen hordozható gépek nem jöhetnek számításba.

Ellenben arra is van lehetőség, hogy egy komoly tudású, megbízható készüléket vásárolj meg töredékáron. Gondolj csak például a PC Aréna használt HP laptop kínálatára. Minőség, kedvező áron.

Amit még mindenképp előre meg kell határozni, az az, hogy miként, hol és mit fogunk rajta végezni. Csak internetes böngészéshez fogjuk fixen, otthon használni? Esetleg útközben videók szerkesztésére és retusáláshoz? Vagy üzleti környezetben, sűrűn váltogatva a helyünket? Ha ezt meghatároztuk magunknak, akkor máris közelebb kerültünk ahhoz, hogy milyen készülékre van szükségünk.

A laptopnak nemcsak a mérete, de a súlya is számít

Fotó: pcarena.hu

 

A laptopok méretezése kijelző alapján

Alapvetően egy hordozható számítógép méretét a kijelző collban megadott mérete fogja nekünk megmutatni. Így fogsz találkozni 7 collostól kezdve akár 21 collossal is.

Ami viszont nagyon fontos, hogy ez nem a teljes mérete a gépnek. A kijelzőnek ugyanis van egy kerete, ráadásul nem csak ebben a dimenzióban kell gondolkodnunk. A billentyűzet és a mögötte lévő alkatrészek mérete is nagyban befolyásolja a végső paramétereket. Vannak vastagabb és vékonyabb kivitelű gépek.

Visszatérve a kijelzőre, érdemes végiggondolnod, hogy mekkora helyen fogod használni a gépet, mennyire szeretnéd, hogy mobilis legyen, és mit fogsz rajta csinálni. Ha például fontos, hogy könnyen legyen hordozható, akkor ne egy 21 collosat válassz. Ellenben ha főleg egy fix helyen fogsz vele például képeket szerkeszteni, akkor már simán jó, sőt hasznos lehet ez a méret is.

Persze arra is ügyelned kell, hogy milyen minőségű, milyen felbontású, milyen paraméterekkel rendelkezik a kijelző. Mert például grafikai munkák során kifejezetten fontos például a színhűség és persze a felbontás is.

 

Nemcsak a méret, de a súly is számít!

Ha sokat fogod hordozni a számítógéped, akkor nem mindegy, hogy milyen széles, hosszú és magas. De az sem, hogy mennyire nehéz vagy épp ultrakönnyű egy gép.

Bár voltak korábban igen nehézre sikerült modellek is, szerencsére ma már nem ez a jellemző. Sőt, a gyártók már kifejezetten törekszenek is arra, hogy készítsenek egészen ultrakönnyű modelleket is. Érdemes megnézned tehát a súlyadatokat is, mielőtt döntesz, mert nem mindegy, hogy egy 1,5 kg-os vagy egy közel 4 kg-os készüléket kell magaddal cipelned.

Jól láthatod, hogy minden esetben a fő döntési szempont az, hogy te mire és hogyan szeretnéd majd használni az új laptopodat. Ez fogja meghatározni azt, hogy milyen méretben, mekkora súlyban és milyen paraméterek között gondolkodhatsz.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.