Ilyen egyszerű az autópálya-matrica vásárlása online

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. december 14. 13:02

Az autópálya-matrica vásárlása online nem egy nagy ördöngösség. Bárki számára elérhető, könnyű, gyors és kényelmes. Mindenképp javasoljuk mindenkinek, mert ennél jobb megoldás nemigen van.

Bármilyen típusú e-matrica vásárlásáról is legyen szó, megoldható a beszerzése online, pár kattintással. Lássuk is, mit érdemes minderről tudni.

 

A hazai díjköteles útszakaszokról röviden

Magyarországon minden évben bővül az úthálózat. Ennek fő mozgatórugója az állami beruházások azon része, amelyekből az autópályákat és autóutakat is építik. Ez a két típus az, amelyekből végül általában útdíjköteles szakaszok is lesznek. A legtöbb autópálya ilyen (főleg egyes elkerülőszakaszok nem fizetősek), valamint az autóutak közül is díjkötelesek azok, melyek autópályához csatlakoznak.

A jogosultságot ezen szakaszokra való felhajtásra úgy szerezhetjük meg, ha előre megváltjuk rá a matricánkat. A környező országokban van fizetőkapus megoldás is, de az lassítja a haladást, így örülhetünk a hazai rendszernek. Csak arra kell figyelnünk, hogy előre megvegyük az e-matricánkat.

Az autópálya-matrica vásárlása online nem egy nagy ördöngösség

Fotó: autopalyamatrica.hu

 

Így megy az autópálya-matrica vásárláa online

Ahhoz, hogy megvásárolhassuk jogosultságunkat, meg kell határozni a járműkategóriát. Ez lehet D1M (motorkerékpár) vagy D1 (személygépkocsi, maximum 7 főig és 3,5 tonnáig). És persze vannak további kategóriák is a nagyobb járművek számára (D2, B2) és az ezek által vontatott utánfutóra (U).

Most már meg is vásárolhatjuk az e-matricát az Autopalyamatrica.hu oldalon. Meg kell még határozni, hogy milyen időtartamot és lefedettséget szeretnénk vásárolni. Majd meg kell adnunk a gépjármű rendszámát és a felségjelet. Az érvényesség kezdete alapesetben a vásárlás napja lesz, azonban ez módosítható egy későbbi dátumra is. Ha minden megvan, akkor fizethetünk online bankkártyával vagy akár átutalással is. Ha ez is sikeres volt, akkor már csak meg kell várnunk a visszaigazoló e-mailt, mely tartalmazza az e-matricánkat is. Ha ez is megvan, akkor pedig irány az autópálya!

 

E-matrica típusok

Nézzük meg kicsit részletesebben, hogy milyen típusú e-matricákat tudunk vásárolni. Először is különbséget kell tennünk az országos és a megyei között. Ez utóbbi csak egyetlen megyét fed le, és a környezőkre csak az első lehajtóig érvényes. Cserébe viszont egész évben érvényesek. Ez azt jelenti, hogy ha mi csak egy adott megyében szeretnénk fizetős szakaszokat használni, akkor elég egy ilyet megvásárolnunk.

Az évesből is több fajta van, annak függvényében, hogy milyen hosszú ideig érvényesek. A legrövidebb ideig felhajtást biztosító a 10 napos (de hetinek is szokták nevezni). A leghosszabb pedig az éves, a kettő között pedig a havi helyezkedik el.

A legjobban az évessel járhatunk, mely 12 helyett 13 hónapra jelent hozzáférést a fizetős szakaszokhoz az ország egész területén. Ez mindig érvényes a tárgyév első napjától az azt követő év január 31-éig.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.