Ízletes zöldségek a grillen

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. március 20. 14:59

Ha grillezésről van szó, akkor gyönyörűen megsült, kívülről kissé kérges, grill mintás húsok jutnak szinte mindenkinek az eszébe. Pedig a zöldségek ugyanúgy alkalmasak grillezésre, de a grillfogások esetében méltatlanul köretként lettek megbélyegezve a köztudatban.

Pedig a megfelelő fűszerezés mellett főfogásként is igazán jól megállják a helyüket.

És már fel is merül akkor a kérdés: Mivel érdemes fűszerezni a zöldségeket? Erre keressük a választ az alábbiakban.

 

Grillzöldség-fűszerkeverékek

Ha a tökéletes fűszerkeverék nyomában járunk, elég nehéz olyan válaszra lelnünk, ami egyöntetűen mindenki számára egyformán ízletes. Érdemes minél többet kísérletezni az általunk leginkább kedvelt fűszerekkel, azokból akár különböző kombinációkat alkotni és azokat egy-egy sütés alkalmával kipróbálni. A kísérletezések során tanácsos folyamatosan jegyzetelni az arányokat, hogy legyen viszonyítási alapunk, mi az, amiből többet vagy kevesebbet kell legközelebb használni.

Általánosan elmondható, hogy a só-bors-fokhagyma trió kiválóan alkalmas a zöldségek alap fűszerezésére is, ezeket lehet még kiegészíteni vöröshagymával, bazsalikommal, lestyánnal, kakukkfűvel, köménymaggal vagy a Te ízlésednek megfelelő egyéb fűszerrel. A más nemzetek konyhái iránt rajongók bátran próbálkozzanak máshol tradicionális, például indiai vagy mexikói jellegzetességekkel is.

Érdemes elrugaszkodni a címkéktől és inkább az összetevőkre koncentrálni

Fotó: grillplaza.hu

Ha saját kísérletek helyett inkább egy-egy előre elkészített szószt vagy fűszerkeveréket próbálnál ki, válogass a Grillplaza.hu kínálatában, és találd meg a számodra leginkább tetsző fűszer-zöldség kombinációt!

 

A húsok pácleve

Ha hús is készül a grillen, azt általában több napig tartó pácolás előzi meg. Miután a húsok kikerültek a pácléből, a zöldségek még kaphatnak benne egy lehetőséget. A pácba mártás során a zöldségek kellemesen átveszik a húsok ízesítésére használt fűszerek ízét, de ebben az esetben nagyon ügyelni kell a biztonságra is. Az így előkészített zöldségeket nem szabad közvetlenül a rácsra tenni, hanem ajánlott egy sütőlapot alájuk tenni, hogy elkerüljük a lecsöpögő olaj miatt bekövetkező fellángolásokat.

 

Bolti fűszerkeverékek

Ha kifejezetten zöldségekhez való fűszerkeveréket keresel, akkor hamar rájössz, nem túl nagy a kínálat ebből a boltok polcain. De az eddigiekből kiindulva már látható, hogy érdemes elrugaszkodni a címkéktől és inkább az összetevőkre koncentrálni, mert akár egy húsokhoz ajánlott fűszerkeverékkel is igazán jó eredményeket érhetsz el. Az összetevők kapcsán ajánlott még odafigyelni arra is, hogy minél kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazzon a fűszerkeverék.

(X)