Kompressziós harisnya használatával a férfiak visszérbetegsége ellen

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. október 20. 16:00

A visszérbetegség a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nőket sújtja. A statisztikák szerint életük során a nők 45%-a, míg a férfiak 20%-a találkozik ezzel a betegséggel.
Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem lebecsülendő azon férfiak száma, akik kompressziós harisnya viselésére kényszerülnek.

 

De mi is pontosan a visszérbetegség és mitől alakul ki?

Mielőtt bemutatnák, milyen kompressziós férfiharisnyák közül vásárolhatunk az Értéksziget gyógyászati segédeszközök választékából, essen néhány szó magáról a visszérbetegségről! A rövid meghatározás szerint a visszérbetegség a vénák kóros tágulását jelenti. A kialakult kór rontja a végtag vérkeringését, súlyosabb esetekben akár trombózishoz is vezethet.

A visszérbetegség nem csak a nőket sújtja

Fotó: www.erteksziget.hu

 

Kialakulásában általában alkati tényezők játszanak szerepet, de befolyásolja a lábak állandó megterhelése, a sok állómunka is. A tünetek kezdetben enyhék: a lábfej és a boka időszakos megdagadása.

Később felléphetnek éjszakai izomgörcsök, elszíneződik a bőr, végül megjelennek a jellegzetes, kisebb-nagyobb lila dudorok a bőr alatt. Ilyenkor már a vénás érrendszer és a nyirokrendszer nem tudja elszállítani a szövetekből az elhasznált vért és a szövet közötti térből a nagy molekulájú, mérgező anyagcseretermékeket.

 

Hogyan működik a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya egy olyan gyógyászati segédeszköz, ami a lábra felhúzva nyomást gyakorol az erekre, összenyomja a vénákat (ez a kompresszió), ezáltal javítja a végtag vérkeringését.

Szívesen használják a sportolók is, mivel az edzések alatt megelőzi a lábak bedagadását, javítja a vénás- és nyirokkeringést, ezáltal gyorsítja a megterhelt végtagok regenerációját. Mélyvénás trombózis kialakulása esetén kifejezetten javasolt a viselése – fáslizás helyett.

 

Gyógyharisnya férfiaknak

Bár a mai divat szerint a férfiak nem hordanak harisnyát, előrehaladott visszérbetegség esetén mégis szükséges lehet a viselésük. A férfiaknak gyártott II. osztályú (orvosi) harisnyanadrágok alapvetően abban különböznek a nők számára készültektől, hogy elöl rendelkeznek sliccel.

Az I. osztályú, azaz a megelőző harisnyáknál, a férfiaknak gyártott darabok a nőkétől eltérően zokni anyagból készülnek, és nem látszanak át.

Amiben a férfiaknak kompromisszumot kell kötniük a harisnya vásárlásakor, az a szín. Mivel nem nagyon gyártanak ezekből a termékekből feketét, ezért muszáj kiegyezni a drapp szín valamilyen árnyalatával.

A combfix sok esetben nem használható, mivel a férfiak szőrös lábáról gyakran lecsúszik, erre az esetre – akárcsak a nők esetében – a ragasztó alapú golyós harisnyarögzítő nyújthat megoldást, ami helyben tartja a harisnyát, és természetesen vízzel lemosható.

A fentebb felsoroltakon kívül a férfiharisnyák is rendelkeznek minden olyan tulajdonsággal, melyet a nők is elvárnak egy ilyen terméktől: jó légáteresztő képesség, puha tapintás, kellemes hőhatás. A gyógyhatás mellett ezek a szempontok sem mellékesek, bár a visszérbetegségek megelőzése és kezelése az elsődleges.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.