Kutya és a csirkecsont – miért veszélyes?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. február 12. 11:20

Bár néhány évtizeddel ezelőtt valóban az volt a szokás, hogy a kutyákat csontokkal etették, ma már azonban jóval fejlettebb a világ, és a felvilágosult gazdik jól tudják, hogy a kutya csirkecsonttal való etetése cseppet sem veszélytelen művelet.

Az alábbiakban hoztunk neked néhány meggyőző érvet arról, hogy miért ne adj a kutyádnak csirkecsontot (és más házi kosztot sem).

 

Mi a baj a csontokkal?

Régen azt tartották, hogy a csont azért jó a kutyának, mert tisztítja a fogait, és edzi az állkapcsát. Ma azonban már tudjuk, hogy ezek mellett az apró előnyök mellett rengeteg hátránya és veszélye van.

Ugyanis a csont (főleg a csirke), könnyen törik, pláne főtt állapotban. Amikor a kutya elrágja, hegyes, szúrós darabkákká porlad, ezek pedig megsebesíthetik az ínyét, sérülést okozhatnak a torokban, a gyomorban és a belekben, átlyukaszthatják a nyelőcsövet. Bár a kutya szervezete valamennyire képes megemészteni a csontokat, viszont az emésztetlen rész akár bélelzáródást is okozhat.

A másik nagy probléma pedig az, amikor az állat nagyobb darab csontot nyel le, ez pedig egyszerűen megakad a torkán, és emiatt fulladozni kezd. Ha ilyenkor nem érkezik meg gyorsan a segítség, az a kutya számára végzetes is lehet!

A nyers csont annyival jobb, hogy nem törik olyan könnyen szilánkosra, de még ígyis előkelő helyet foglal el a kerülendő ételek listáján. Sokkal célravezetőbb, ha az eb inkább valamilyen teljes értékű kutyaeledelt, például Julius K9 tápot kap, amit megtalálsz a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatában.

Sokkal célravezetőbb, ha az eb inkább valamilyen teljes értékű kutyaeledelt kap

Fotó: kutyakajas.hu

 

Mi a teendő, ha a kutya mégis csirkecsontot evett?

Amennyiben figyelmetlen voltál, és az állat valahogy hozzájutott a csonthoz, és jóízűen befalta, először is ne ess pánikba! Közel sem biztos, hogy valóban baj fog történni. Először is figyeld meg, hogy nem akadt-e a torkán vagy a szájában a csont, és nem kezd-e el például nyáladzani vagy fuldokolni. A többi csontot pedig tüntesd el a közeléből egy olyan helyre, ahol egészen biztosan nem fér majd hozzá.

A biztonság kedvéért hívd fel az állatorvost, és kérj tőle tanácsot, hogy mi a teendő. A doki az állat fajtája, kora és egészségi állapotának ismeretében már tud majd javaslatot tenni, hogy be kell-e vinned a rendelőbe, vagy elég, ha otthon tartod megfigyelés alatt.

Valószínűleg javasolni fog néhány olyan ételt, amivel ajánlott megetetni, hogy a csont könnyebben, sérülés okozása nélkül távozhasson.

A következő egy-két napban pedig figyelj oda fokozottan kedvencedre - lesd a lehetséges változásokat az állapotában és a viselkedésében. Ha levertséget, étvágytalanságot tapasztalsz, esetleg fájlalja a hasát, vagy nem tud könnyíteni magán, akkor ne késlekedj, rögtön vidd orvoshoz!

Ha 48 óra is eltelik bármiféle panasz nélkül, akkor lassacskán kezdhetsz fellélegezni. Mindenesetre legközelebb ne kínáld meg a kutyust csonttal, ha pedig az ebédről marad néhány darab, azt mindenképp olyan helyre tedd, ahonnan nem tudja megszerezni.

(X)