Lehet-e kontaktlencsét viselni a lézeres szemműtét (FEMTO) után?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. április 16. 16:58

A lebenyes lézeres szemműtét (FEMTO) célja, hogy a fénytörési hiba teljes mértékben kijavításra kerüljön, megszüntetve az életlen, homályos látás okozta problémákat. Ennek ellenére néha mégis szükség lehet kontaktlencse használatára. Mutatjuk mikor.

Nagyfokú rövidlátás

Az egyik eset, amikor a műtét után is szükség lehet kontaktlencsére, ha nagyon nagy dioptriát kellene „eltávolítani“, a páciens szaruhártyája azonban nem elég vastag a szükséges korrekció elvégzéséhez. Ilyenkor a műtét után is maradhat néhány dioptria: ez esetben dioptriacsökkentő beavatkozásról beszélhetünk. Emiatt a lézeres szemműtét után is szükség lesz kontaktlencse viselésére, de ettől kezdve jóval kisebb dioptriájú lencsét kell használni. Ez önmagában is javítja az életminőséget: klinikai tapasztalatok szerint a páciensek ebben az esetben is az elégedett ügyfelek számát gyarapítják.

A szemműtét után legalább három hónap teljen el addig, amíg elkezdünk színes kontaktlencsét használni

Fotó: turizmus.com

Változások a szervezetünkben

Kontaktlencse viselésére azokban az elvétve előforduló esetekben is szükség lehet, amikor a  műtéti beavatkozás teljes mértékben helyreállítja ugyan a látást, de a páciens szemén évek múlva hormonális, vagy más okokból újra „megjelennek a dioptriák“. A legtöbb esetben ezek a problémák egy újabb lézeres beavatkozással, vagy kontaktlencse használatával korrigálhatóak.

 

A divat mindenek előtt

Végül az is előfordulhat, hogy sikeres műtét után, ismételt látási problémák jelentkezése nélkül is előtérbe kerül a kontaktlencse használata: amikor a páciens színes lencsét szeretne viselni. Ebben az esetben legalább három hónapnak el kell telnie a szemműtét után, mielőtt sor kerül a színes lencse használatára.

Bármi legyen is az ok, amiért szükség van a kontaktlencse viselésére, a jó hír az, hogy a FEMTO típusú, azaz a lebenyes lézeres szemműtét után a kontaktlencse viselése nem okoz problémát. /Általában a PRK, azaz a felszíni kezelések után sem./

Érdemes a szemműtét után minden esetben kikérni egy kontaktológus szakember véleményét is, legyen szó akár a megfelelő lencse kiválasztásáról, akár a színes kontaktlencse használatáról. A lézeres látásjavítással foglalkozó szakemberek többsége azt ajánlja, hogy a szemműtét után legalább három hónap teljen el addig, amíg elkezdünk színes kontaktlencsét használni, de legegyszerűbb, ha a műtét előtt tájékozódunk a klinikán a lehetőségekről.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.