Melyek a kerülendő és melyek az ajánlott népszerű diéták?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. március 26. 12:56

Manapság egyre több új diéta fajta jelenik meg, a bőség zavarában pedig nehéz eldönteni, hogy melyik megbízható és valóban hatékony. A legtöbben a gyors eredményt kínáló opciót választják, de ezeknek sokszor egyéb árnyoldalai is vannak.

Kerülendő diéták, melyek töretlenül népszerűek

Az 5:2 diéta abból áll, hogy 5 napon át viszonylag normálisan táplálkozunk, 2 napon keresztül pedig jóval kevesebb kalóriabevitel történik. Ezek a drasztikus, ám időszakos böjtök nem feltétlenül célravezetőek. Ennél hatékonyabb, ha folyamatosan csökkentjük a bevitt kalória mennyiségét, apró lépésekben.

A káposztaleves módszer viszont még abszurdabb, mivel ez esetben 7 napig csupán káposztalevest ehetünk. Ez ugyan rostdús diéta, gyors fogyáshoz vezethet, mégsem tartós, főleg ha a 7 nap után ismét a régi étrend kerül előtérbe. Másrészt az egyoldalú táplálkozás hiánybetegségeket eredményezhet.

Nagyon népszerű az Atkins diéta, mely szerint, ha kiiktatjuk a szénhidrátokat, a szervezet elkezdi a felhalmozódott zsírokat energiává alakítani. A szénhidrát elhagyása mellett, korlátlanul fogyaszthatunk fehérjét, és zsírt. Ezt a szélsőséges, drasztikus megoldást sok kritikával illették megkérdőjelezhető egészségügyi hatásai, többek között a vesére gyakorolt káros befolyása miatt.

Manapság egyre több új diétafajta jelenik meg

Fotó: mamavita.com

Hatékony, ajánlott diéta típusok

A mediterrán diéta nem csupán ajánlásokat, irányelveket tartalmaz az étkezéseket illetően, hanem konkrétan egy teljes életmódot ölel fel. Alapja, hogy minél több friss alapanyagot használjunk, igyekezzünk rostdús, antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztani.

Például teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, magvakat, dióféléket, halat. Ugyanakkor a finom ételek mellett az étkezések módjára is nagy hangsúlyt kell fektetni. Egyfajta közös rituáléként kell tekinteni erre, miközben élvezzük az ételek ízét.

Az Okostányér elnevezésű ajánlás a Magyar Dietetikusok Szövetsége által született meg. Ennek alapja a változatos, és minőségi ételek fogyasztása. Két fő részre bontva a fogyasztandó ételeket, az egyik felét gyümölcsök, zöldségek fedik le, a másikat pedig gabona, hús, hal, tojás, és tejtermék. Hozzátartozik még a zsír, cukor, és só mennyiségének csökkentése.

Fontos, hogy a diétához megfelelő alapanyagokat szerezzünk be, és kizárólag megbízható helyről. A MamaVita akciós mentes termékei között vegyesen megtalálunk különféle fogyókúrát segítő élelmiszereket és mentes alapanyagokat, melyek a diétázóknak és az ételallergiával küzdőknek is nagy segítséget jelentenek.

 

A választás szempontjai

A gyors megoldásokat ígérő módszerek helyett érdemesebb a valóban eredményes, élhetőbb megoldásokat kipróbálni. Az összes szélsőséges diétatípus később megbosszulja magát, ezért inkább az egészséges életvitel kialakítására kell törekedni, és nem csupán étrendi változtatások beiktatására.

Egy teljes életmódváltás, melyben a mozgás is helyet kap, sokkal inkább támogatja a jobb közérzetet. Segít megteremteni egy fittebb állapotot, melyben jól érezhetjük magunkat.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.