Melyek a legnépszerűbb ajtófajták előnyei és hátrányai?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. december 17. 18:12

Hogyha új bejárati ajtó vásárlására kerül a sor, akkor sokan már ott elakadnak, hogy egyáltalán milyen típusú legyen a leendő nyílászáró. A megjelenés, a biztonság, az ár, mind-mind fontos tényező. Vegyük most sorra a manapság legnépszerűbb típusok legfőbb jellemzőit!

Műanyag bejárati ajtók

Ez talán a legelterjedtebb mostanság, ami köszönhető a hatalmas választéknak, a kedvező árfekvésnek, a jó hőszigetelő tulajdonságoknak és a könnyű hozzáférhetőségnek. Ilyen ajtókat még a barkácsáruházakban is árulnak, így nem szükséges előre megrendelni, egyeztetni. Ha nem zavar a “tucattermék” jelleg, akkor vásárlás után akár rögtön haza is szállíthatjuk a választott darabot.

Ráadásul az áruk sem túl magas, így ha szűkösebbekek az anyagi lehetőségeink, akkor egy műanyag ajtó kiváló választás lehet.

Hátrányuk azonban, hogy a tartósság és a biztonság szempontjából hagynak némi kívánnivalót maguk után. A műanyag ugyanis idővel hajlamos elöregedni, emiatt a színe fakul, a felülete pedig porózussá válhat. Valamint a legtöbb ajtó légkamrás kialakítású, vagyis belül üreges. Tehát hiába szereljük fel többpontos biztonsági zárral, a vékony műanyag nem jelent komoly akadályt egy mindenre elszánt, tettrekész betörő számára.

A megjelenés, a biztonság, az ár, mind-mind fontos tényező egy bejárati ajtó esetében

Fotó: nivo.hu

 

Fém biztonsági bejárati ajtók

Hogyha már a betörőknél tartunk: a legtöbbjük bizony a bejárati ajtón szándékozik bemenni, így érdemes otthonunknak ezt a pontját megerősíteni, mondjuk egy betörésbiztos nyílászáróval. Ma már ezek is egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy nagyfokú védelmet nyújtanak.

Habár jóval drágábbak mint az előbb említett műanyag ajtók, ugyanakkor mindegyikről elmondható, hogy “van benne anyag”. A masszív szerkezetű biztonsági ajtók belsejében ugyanis általában egy tömör fém (általában acél) lemez található, amit több rétegnyi szigetelő anyag és ízléses külső burkolat fog közre. A több, egymástól független biztonsági zár is alapkövetelmény. Természetesen az ajtókeret is megerősített anyagból készült, így azt sem lehet egyszerűen megrongálni.

Már önmagában az is beszédes, hogy egy ilyen ajtó nagyjából 100-110 kg súlyú, így már nem is lehet kérdés, hogy miért képes kivédeni a betörők próbálkozásait.

Ha pedig a biztonságon túl a személyre szabhatóság is fontos, akkor válasszuk a Nívó egyedi bejárati ajtókat, melyeket a gyártó megrendelésre készít, és az egyszerűtől a luxus igényekig bármilyen elképzelést megvalósítanak.

 

Fa bejárati ajtók

Természetes alapanyag, impozáns megjelenés, stílusosság, elegancia… Ez csakis egy fa ajtó jellemzése lehet! A fa az egyik legősibb építőanyag, ennek ellenére még ma sem ment ki a divatból, előszeretettel készítenek belőle bejárati ajtókat is.

Bár valóban szép a kinézete és kellemes a tapintása, de csak akkor válasszuk, ha tudjuk vállalni a rendszeres karbantartással járó munkát, ugyanis rendszeresen kell majd festeni, csiszolni! Illetve idővel deformálódhat is, ami ronthat a szigetelőképességén.

Ne kizárólag az ár alapján döntsünk, hanem a biztonságot és a felsorolt szempontokat is figyelembe véve érdemes választani!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.