Mi az igazság a műanyag edények mikrózásáról?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. október 17. 13:14

A műanyag ételtároló dobozok rendkívül népszerűek, elterjedésüket a könnyű használhatóság, a biztonságos záródás, az egyszerű tisztíthatóság és a mikrohullámú sütőben történő melegítési lehetőség segítette.

Ez utóbbiról azonban gyakran megoszlanak a vélemények és vannak, akik azon aggódnak, hogy a műanyag edények mikrózása nem biztonságos.

Cikkünkben tiszta vizet öntünk a pohárba és bemutatjuk, mi történik a mikróban és hogyan viselkednek ennek hatására a műanyag dobozok.

 

A műanyag ételtároló dobozok anyaga

Nagyon sokféle műanyag létezik és ezeknek csak egy részéből készítenek étel tárolására alkalmas edényeket. A csomagolóeszközöket gyártó indepack.hu-nál a mikrózható műanyag elviteles dobozok olyan műanyagból készülnek, amelyek biztonságosak és nyugodtan tárolható bennük az étel. Mikrózható dobozként leggyakrabban a PP (polipropilén) alapanyaggal találkozhatunk.

 

A mikró működése

A folyamatot véletlen fedezték fel 1946-ban, amikor észrevették, hogy a mikrohullám hatására a dipólusmolekulák rezgésbe kezdenek, és a rezgés hatására létrejövő súrlódás felmelegíti az anyagot. Az ételben lévő víz, zsír és cukormolekulák elmozdulása belülről melegíti fel az ételt. A sütőben a mikrohullámból állóhullám alakul ki, ezért van benne a forgó üvegtálca, ez segíti, hogy az étel minden pontját érje a hullám és az egyenletesen melegedjen fel.

Az étel felmelegítése során nem kell attól tartani, hogy a műanyag megolvad, hiszen ez egy átlagos melegítési ciklusban nem fordulhat elő

Fotó: indepack.hu

Hogyan viselkedik a műanyag edény a mikrohullámú sütőben?

Amennyiben 700 Watton 7 percig melegítjük az ételt, akkor ennyi idő alatt ez a teljesítmény az ételt körülbelül 90 Celsius-fokra melegíti fel. Ha a teljesítményt 350 Wattra mérsékeljük, akkor az étel 60-80 Celsius-fokra melegszik. Egy átlagos felhasználó általában a sütőt 3-4 percre, a teljesítményét pedig 700-800 Wattra állítja be.

A polipropilén alapanyag 100 Celsius-fokig hőálló, 130-140 Celsius-fokon kezd lágyulni, az olvadásához pedig 160-170 Celsius-fok szükséges. Látható tehát, hogy az étel felmelegítése során nem kell attól tartani, hogy a műanyag megolvad, hiszen ez egy átlagos melegítési ciklusban nem fordulhat elő.

 

Kioldódhat-e a műanyagból káros anyag a melegítés során?

Ez a következő aggodalma több embernek. A dioxint a PVC tartalmazza, azonban az sem normál hőfokon sem pedig melegítés során nem tud belőle kioldódni, csupán a tökéletlen égés következtében. Ebben az esetben viszont a dioxin, mivel kizárólag hidrogénből és oxigénből áll, kiválóan ég, így maradék nélkül ég el.

A másik anyag a BPA, ami félelmet vált ki, azonban el kell mondani, hogy bár egyes műanyagok valóban tartalmaznak BPA-t, például a polikarbonát vagy az epoxi gyanta, de ételtároló edényekhez ilyen műanyagokat nem használnak. Ezért teljesen kizárható, hogy a dobozunk tartalmazza ezt a károsanyagot.

A mikrózható műanyag edény használatakor tehát nem kell tartanunk sem attól, hogy a tároló megolvad, sem pedig attól, hogy káros anyag fog belőle kioldódni. Rendeltetésszerű használat során ezek a dobozok teljes biztonsággal használhatóak és megkönnyítik mindennapi életünket.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.