Mi kell a tökéletes kerti partihoz?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. március 24. 12:48

Egy jeles alkalom megünneplésére, vagy a népesebb családi összejövetelek lebonyolításához nincs is jobb helyszín a saját kertednél.

Persze jár némi előkészülettel, de végeredményben még mindig kevésbé macerás, mint 10-15 főt bezsúfolni a nappaliba, pláne, ha örökmozgó kicsik is jelen vannak. A találkozás fénypontja lehet a kerti sütögetés, ami szintén számos kérdést leegyszerűsít: ehet belőle vegetáriánus és húsfogyasztó egyaránt, hiszen a grillrácson sok mindent süthetsz. Mutatjuk, hogy milyen grillsütővel és milyen alapanyagokkal érdemes tervezned.

 

A hamisíthatatlan füstös íz

Ha igazi füstös ízű ételeket szeretnél készíteni, ahhoz a megfelelő sütőt kell kiválasztanod. Többféle grillsütő is kapható, de csak a faszenes grillen készült ételek tudják visszaadni a BBQ utánozhatatlan ízvilágát. Nem csak sütőre, hanem tüzelő anyagra is szükséged lesz, szerencsére a faszén viszonylag könnyen beszerezhető. Tűzgyújtás után először várd meg, míg a faszén már csak parázslik, ezután tedd a húsokat, zöldségeket a rácsra. Figyelj a megfelelő hőmérsékletre, és igyekezz tartani is azt. Tehát ne nyitogasd feleslegesen sokszor a fedelet, mert visszahűtöd a sütőt. A húsok lehetőleg frissek legyenek, és már akkor vedd ki őket a hűtőszekrényből, amikor begyújtod a grillt. Találd meg a legalkalmasabb faszenes grillsütőt a PLAZAWEB.HU webáruházában.

Ha igazi füstös ízű ételeket szeretnél készíteni, ahhoz a megfelelő sütőt kell kiválasztanod

Fotó: plazaweb.hu

Roppanós zöldségek

A húsok mellett számos zöldség, gyümölcs is alkalmas arra, hogy terítékre kerüljön. Van azonban néhány szempont, amit érdemes betartanod, ha roppanós zöldségeket szeretnél tálalni. Először is: ne vágd túl apróra őket, mert könnyen leesnek a rácsról, nehezebb lesz a forgatásuk. Igyekezz a nagyjából azonos sütési idejű zöldségeket és gyümölcsöket egyszerre sütni. Ha tepsiben helyezed őket a tűz fölé, akkor válassz olyat, aminek lyukacsos az alja, hogy a felesleges víz távozni tudjon.

Páclét készíthetsz a gombához, vagy a túlságosan jellegtelen ízű zöldségekhez is. Ezeket nem szükséges túl sokáig áztatni, elég egy-két óra, hogy aromásabbak legyenek. Krumplit és zsenge kukoricát akár alufóliába csomagolva is a parázs közé tehetsz, mert ezeknek kicsit több időre van szükségük. Az is jó megoldás, ha ezeket félig előfőzöd, és úgy teszed a sütőrácsra.

 

Grillezhető sajtok

Bizony, vannak olyan kemény vagy speciálisan grillezésre készített sajtok, amiket bátran a tűz fölé tehetsz. Ilyen például a halloumi, a gomolya, vagy akár a keményebb kecskesajt. Ezeket is lehet pácolni, ezzel nem csak az ízét gazdagíthatod, hanem a sütést is megkönnyíted, hiszen kevésbé fog a rácshoz tapadni. Az olívaolajból, fokhagymából és friss rozmaringból készült páclé tökéletesen illik mindegyik sajthoz. A camambert vagy a puhább kecskesajtot kicsit olajos alufóliába kell csomagolni a rácsra helyezés előtt. Akkor van kész, ha a közepe megolvadt. Saláták, húsok nagyszerű kiegészítője, de akár önmagában friss pékáruval is finom.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.