Miért fontos a precíziós növényvédelem?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. május 06. 08:49

Gazdálkodóként biztosan hallottál már a precíziós növényvédelemről. Ha még nem alkalmazod ezt a technológiát, érdemes minél hamarabb kipróbálni, mert a jövő mezőgazdasága ezen alapul.

Ez egyrészt szól a gépekről, amelyekkel megvalósítható, másrészt pedig az adathalmazról, ami a döntéseket támogatja. Ha jól használod, nemcsak jobb terméshozamot érhetsz el vele, hanem a munkavégzés is hatékonyabb és gyorsabb lesz. Ezzel pedig automatikusan együtt jár a megnövekedett szabadidő – amiből valljuk be, talán a legkevesebb van.

Ha szeretnéd megismerni a precíziós mezőgazdaság csínját-bínját, bátran fordulj szakemberekhez! A Morva Növénydoki például a téma szakértőjeként számos gyakorlati tanácsot tud adni, hogy jól ki tudd aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

 

Az alapok: az adatok

Mezőgazdasági tevékenységünk során számtalan adat keletkezik: a meteorológiai információktól a talajtani adathalmazokon át a távérzékelésig vagy akár a hozamtérképekig. Sajnos nem igazán foglalkozunk még ezek begyűjtésével sem, nem hogy felhasználnánk a gazdasági tevékenységünkhöz. Pedig minden precíziós munka alapja a precíz adatfeldolgozás.

Gazdálkodóként fontos a precíziós növényvédelem

Fotó: morvanovenydoki.hu

 

 

Rovarölő szeres kezelések, kórokozók elleni védelem

Igen nagy a rovarölő szeres kezelések környezeti kockázata, és sajnos itt vethető be a legkevésbé hatékonyan a differenciált kijuttatás. Egy teljes tábla tekintetében lehetetlen meghatározni, hogy néhány napon belül, hol, milyen probléma jelentkezik majd. Ez pedig minden bizonnyal termésveszteséggel jár. Ezért inkább döntéstámogatásra vegyük igénybe a precíziós technológiát ebben az esetben.

A kórokozók elleni védelemben is hasonló a helyzet, csak itt nem igazán lehet megvárni a növények reakcióját. Inkább szerezzünk be olyan meteorológiai állomásokat, amelyek segítségével megtudhatjuk, hogy mely betegség kialakulásának vannak meg épp a feltételei! Ez nagyban hozzájárul a sikeres kezelésekhez.

 

Gyomirtó szeres kezelések

Gazdálkodóként jól tudjuk, hogy beszélhetünk vetés előtti, utáni és állománykezelő gyomirtásról is. Ha odafigyelünk a megfelelő adatfeldolgozásra, azok döntéstámogató segítségére, akkor akár 50%-os gyomirtószer-csökkentést is elérhetünk. Ez pedig amellett, hogy pénztárcabarát megoldás, kevesebb környezeti terheléssel is jár.

Itt fontos megemlíteni a mechanikai gyomtalanítást is, hiszen számos olyan robotizált kisgép, kamerákkal felszerelt kultivátor létezik, amelyekkel nagyon eredményes lehet ez a művelet. De deszikálás és tarlókezelés terén is jó hatásfokkal működik a precíziós tevékenység.

Mindez jelzi, hogy változásra van szükség, mégpedig minél hamarabb! A lényeg, hogy úgy maximalizáljuk a bevételeinket, hogy közben hatékony legyen a munkavégzés és minimális a környezeti terhelés. Csak így tudunk több időt fordítani az oly kevés szabadidős tevékenységekre is. Nem könnyű, de a modern technológiák bevezetésével kivitelezhető.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.