Miért hallgass magyar zenét?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. július 23. 10:05

A zenerajongók egy része élből elutasítja a hazai dalokat, arra hivatkozva, hogy “ami magyar, az csak rossz lehet”.

Ez azonban meglehetősen beszűkült látókörre utal, ugyanis kis hazánk is számos remek zenésszel büszkélkedhet, akiknek a munkásságát érdemes megismerni és figyelemmel követni. Például az alábbi 3 okból:

 

A magyar daloknak érted a szövegét

Persze, jól tudjuk, hogy a mostani fiatalok közül már rengetegen beszélnek legalább angolul, de mégis megvan a varázsa annak, ha a saját anyanyelveden hallgatsz zenét. A magyar nyelv ugyanis roppant sokszínű és választékos, olyan kifejezésekkel és szófordulatokkal rendelkezik, amiknek az egyediségét nemigen lehet visszaadni más nyelveken.

A dalszerzők pedig rendszerint élnek is e lehetőséggel, és bátran használják a szókincsüket, amikor zenét írnak. Ezenfelül valószínűleg a szlenges szavak és kifejezések is ismerősek lesznek, ami például egy amerikai dalról nem feltétlenül mondható el, hiszen ha nem ott élsz, akkor közel sem biztos, hogy ismered a helyi “utcanyelvet”.

Hazánk számos remek zenésszel büszkélkedhet, akiknek a munkásságát érdemes megismerni

Fotó: online-radio.hu

Nem beszélve arról, hogy egy magyar dalnak könnyen megjegyzed a szövegét, így egy koncerten vagy buliban együtt tudsz majd énekelni a közönség többi tagjával.

 

Jobban átérzed a dal mondanivalóját

A magyar előadók a dalaikhoz gyakran merítenek ihletet az aktuális történésekből, eseményekből, emellett gyakran utalnak olyan dolgokra, amelyeket csak a hazai közönség ért.

Ugyanez a külföldi zenészekre is jellemző, ám ha nem vagy képben azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mi zajlik például az USA-ban, vagy nem vagy járatos az ottani történelemben, popkultúrában, életvitelben, az csökkentheti a zene élményét. Hiszen hiába fordítod le magadban a szöveget, nem érted, hogy ezzel vagy azzal a sorral mire akart utalni az előadó. A magyar daloknál viszont biztosan nem lesz ilyen problémád.

Az épp trendi felhozatal mellett pedig érdemes megismerned azokat a tehetséges, feltörekvő zenekarokat is, akik még nem annyira népszerűek, viszont már a siker küszöbén állnak. Hogy hol találod őket? Például a Petőfi Rádióban, ami lehetőséget biztosít a kezdő hazai zenészeknek arra, hogy bemutatkozzanak a közönségnek, és megalapozzák a hírnevüket. Könnyen lehet, hogy ők lesznek a következő magyar ikonok! Az adást ráadásul kiváló minőségben élvezheted az Online Rádió weboldalán.

 

Támogathatod a zenészeket

Ma Magyarországon meglehetősen nehéz csak a zenélésből megélni (kivéve persze a már befutott szupersztárok esetében), de néhány aprósággal te is sokat tehetsz azért, hogy támogasd a hazai zenei élet fejlődését és azoknak a munkásságát, akiknek a dalai szimpatikusak számodra.

Ne illegális úton szerezd be a zenéiket, hanem vásárold meg a hivatalos online áruházakban! Ezenfelül ha teheted, látogass el a koncertjeikre; a belépő ára nemcsak neked biztosít lehetőséget a szórakozásra, hanem a zenészeknek is jelzi, hogy van igény arra, amit csinálnak, így érdemes még több energiát és pénzt belefektetniük.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.