Miért jó elfoglaltság a palántanevelés?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. március 13. 11:42

A palántanevelés olyan elfoglaltság, ami sokaknak okoz örömet. Elvetni a magokat, öntözni, figyelni, ápolni a kis növénykezdeményeket izgalmas feladat. Az egészséges és erős palánták fejlődése a szemünk előtt zajlik le, ami nap mint nap elégedettséget okoz.

A palántanevelés titka: a megfelelő eszközök használata

A palántanevelés eszközei a Hanga Kertészet webáruházában is megtalálhatóak. Hogy miért jó palántát nevelni? Ennek több oka is van. Például a palántaneveléssel időt nyerünk, hamarabb lesz termésünk, mintha megvárnánk a veteményezés idejét.

Előkészíthetjük a növényeket, így kiültetéskor már eleve egy jól kondicionált, egészséges növényállományunk lesz, ami ellenállóbb a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A helyre vetett növényeknél gyakori problémát okoznak a talajból támadó kártevők, az egyre aktívabbá váló drótférgek, a támadásba lendült pattanóbogár-lárvák.

A palántanevelés eszközei között megtalálható a szaporítótálca tetővel, ami könnyen elfér akár egy ablakpárkányon is a hobbikertészek elégedettségére.

 

Hogyan történik a palántanevelés szaporítótálcával?

Először is: a szaporítótálca alkalmazása rendkívül egyszerű. Töltse fel a tálcán található 36 db 4x4 cm-es helyet magvető földdel, óvatosan rázogassa meg, hogy a föld mindenhol kitöltse az edényt, majd nyomkodja meg a tetejét. Ezután kis pálcikával alakítson ki mélyedéseket a föld felszínén, majd ezekbe helyezzen be 1-2 szem magot.

A vetőmagok széles termékválasztékban állnak a rendelkezésére, különböző virág-, zöldség-, gyümölcs-, fűszer- és gyógynövény-vetőmagok várják, hogy kiválasztásra kerüljenek. Amennyiben a választott növény a fényre csírázik, elég azt óvatosan a föld felszínébe belenyomni, de nem szükséges letakarni.

A palántanevelés olyan elfoglaltság, ami sokaknak okoz örömet

Fotó: hangakerteszet.hu

 

A szivatótálcát, ami a készlet alján található, töltse fel vízzel, majd ebbe helyezze bele a lyukacsos aljú szaporítóládát. Ügyeljen arra, hogy a nevelőközeg a csírázáshoz folyamatosan elég vizet tudjon felvenni.

 

Hol érdemes elhelyezni a palántanevelő készletet?

A palántanevelő tálcák számára az a legjobb hely, ami déli fekvésű, meleg, világos, de nem túlzottan napos. Mivel a csírázáshoz a magvak magasabb hőmérsékletet igényelnek, érdemes az első napokban átlátszó fóliával vagy üveglappal a tálca tetejét lefedni, amit a növények kibújása után azonban távolítson el.

A továbbiakban figyeljen arra, hogy a fejlődésnek indult palánták nehogy kiszáradjanak. A túlöntözést is kerülni kell, ezért a felesleges vizet mindig távolítsa el a tálcáról. Lényeges, hogy a palántákat a kiültetés előtt eddze: azaz helyezze őket pár napra hűvösebb, de fagymentes helyre, valamint csökkentse a felhasznált öntözővíz mennyiségét is.

 

A hőmérséklet és a fény jelentősége

A palántaneveléshez sem a túl magas, sem a túl alacsony hőmérséklet nem szerencsés. A növények hő- és fényigénye eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a kelés után az alacsonyabb hőmérsékletet díjazzák.

Minden eszköz adott, hogy Ön is sikerrel neveljen palántákat – éljen a lehetőséggel!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.