Mikor és hogyan váltsunk nyári gumira?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. december 22. 10:18

Mi mindenre javasolt figyelni akkor, amikor a téli gumik helyett nyári gumik használatára szeretnénk váltani? Mikor, hogyan és milyen kulcsfontosságú tényezőkre figyelve érdemes megtenni ezt a lépést?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk majd részletesen a bejegyzés keretei között. Egyfajta teendői lista lesz tehát a cikk, aminek használatával eredményesen oldható meg az évszakoknak megfelelő gumiabroncsok váltása.

 

Mikor célszerű fontolóra venni a téli és nyári gumik közötti cserét?

Ezt sokkal inkább érdemes az aktuálisan uralkodó hőmérséklethez, mintsem adott dátumhoz kötni, hiszen manapság már eléggé kiszámíthatatlan, hogy éppenséggel melyik hónapban célszerű meglépni a gumicserét.

A leginkább célravezető azt megvárni, amíg a levegő átlaghőmérséklete tartósan a 6-7°C feletti tartományban lesz. Az, hogy ennek mikor jön el a konkrét ideje, természetesen változó. Leginkább március vagy április környékére tehető az időpont.

A hat évnél idősebb nyári abroncsoknál kétszer is érdemes megfontolni a csere lehetőségét

Fotó: olcsobbgumi.hu

Dióhéjban ennyit tehát az időzítésről. Akad persze ezenfelül is több olyan tényező, amiket nem árt figyelembe venni a téli gumi és a nyári gumi közötti váltásnál.

 

Gyakorlati tippek a cserénél

Az egyik legfontosabb dolog, amit ellenőrizni érdemes, az a profilmélység. Ha ugyanis a profilmélység nincs rendben, attól borzasztóan lecsökken a tapadás. Nyári abroncsoknál az lehet irányadó, amit a szakértők ajánlanak.

A jogszabály egészen az 1,6 mm-es értékig engedi csökkenni a profilmélységet, de nem igazán éri meg addig várni. A releváns szakértők egybehangzóan azt javasolják, hogy 3 mm-es érték alatt cseréljük le a nyári gumikat.

Érdemes megnézni az úgynevezett DOT-számot is, amit a gumi külső falán lehet megtalálni. Ez jelzi ugyanis a gyártási időt. Az első 2 számjegy mutatja a gyártás hetét, a második két számjegy pedig a gyártás évét fogja tükrözni.

 

Ami szintén kiemelkedően fontos a folyamatban

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a feltenni kívánt gumiabroncsok hány évesek. A hat évnél idősebb nyári abroncsoknál kétszer is érdemes megfontolni a csere lehetőségét, a nyolc vagy tíz éves gumik esetében pedig erősen javasolt megtenni ezt a lépést.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szálszakadás, pukli, defekt, vágás, fűrészfogasodás vagy hasonló rendellenességek jeleit látva inkább nézessük meg az abroncsokat egy hozzáértő szakemberrel.

Ha pedig mindezekre odafigyelünk, akkor ezenfelül a nyári gumiabroncsokban uralkodó nyomás mértéke is kulcsfontosságú. Már eleve a csere folyamatában is gondoskodjunk arról, hogy 2,2 bar uralkodjon minden egyes abroncsban.

Ennek köszönhetően hatékonyan el tudjuk kerülni az indokolatlan kopást, nem beszélve a defekt vagy akár a balesetek lehetőségéről.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.