Milyen adatelemző és online kutatási programokat érdemes használni?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. június 19. 21:29

A piackutatás az online marketing fontos része, és általában nagy mennyiségű adat összegyűjtését és elemzését igényli. Nem kell mindenkinek érteni a statisztikákhoz, az összetett és bonyolult adatelemzésekhez, ma már többféle segédeszköz áll a témában kevésbé jártas marketingesek rendelkezésére.

Ezekből szemezgettünk néhányat.

 

Miért kell az adatokat gyűjteni és elemezni?

Minden vállalkozásnak van célpiaca, amelyről érdemes minél többet megtudni mélységében is, kik a tagjai, mi jellemzi a vásárlókat, megrendelőket, látogatókat, milyen szokásaik vannak. Ezen adatokkal kirajzolódik, mire van igényük, hogyan lehet ezeket az igényeket magas színvonalon kielégíteni, hogyan lehet számukra a legteljesebb felhasználói élményt nyújtani. A cél persze az, hogy ezáltal többet vásároljanak, tehát nyereséget hozzanak a vállalkozásodnak.

 

Milyen adatelemző eszközök léteznek?

A gyűjtött adatok mennyisége és mélysége nagymértékben függ a vállalkozás profiljától, a célközönség összetételétől, a vállalkozás életciklusától.

Egy induló vállalkozásnál is szükség lehet adatelemző eszközökre, melyek jellemzően nem bonyolultak. Ilyen például a Google Analytics, amely ingyenes és rendkívül jól használható adatokat szolgáltat, és nagyon jó riportokat lehet vele készíteni. Érdemes még megemlíteni a Hotjart, amellyel a weboldal-látogatók viselkedését lehet elemezni. Ha már adatelemző eszközökről beszélünk, nem tekinthetünk el a táblázatkezelő alkalmazásoktól, mint az Excel vagy a Google Sheets. Sokan szeretik az adatokat táblázatokba rendezve látni, és a táblázat alapján készült grafikonokat elemezni.

Egy induló vállalkozásnál is szükség lehet adatelemző eszközökre, melyek jellemzően nem bonyolultak

Fotó: wpkurzus.hu

A haladó adatelemző eszközök közé tartozik a Google Optimize, amely az A/B tesztek lebonyolítását könnyíti meg. Szintén Google eszköz a Google Data Studio, amely már komolyabb jelentéseket készít és mindezt úgy, hogy egy helyre integrálja a különböző adatforrásokból származó adatokat. Legnagyobb konkurense a Tableau, ez viszont fizetős szoftver. A Google Analytics nagyobb testvérei a Mixpanel, a KissMetrics és az Amplitude, amelyek képesek felhasználói szintű viselkedéselemzésre is.

A professzionális adatelemző eszközök általában már nem ingyenesek, viszont sok vállalkozás eléri egy idő után azt a szintet, amikor ezekre szüksége van. A mesterséges intelligencia, a big data, a gépi tanulás hihetetlen mértékű fejlődése is pozitívan hat ezen eszközök fejlesztésére, viszont ezeknél már alapfeltétel, hogy legyen egy saját adatbázisod.

A profi adatelemzők legkedveltebb programozási nyelvei a Python, az SQL és az R.

 

Összegzés

Bárhol is tartasz jelenleg a vállalkozásoddal, találhatsz olyan eszközt, amely ingyenes vagy az adott szinten megfizethető. Mindenképpen törekedj arra, hogy már a kezdetektől fogva gyűjtsd és elemezd az adatokat.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.