Milyen költségekkel kell számolni a műfű kapcsán?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. május 03. 13:41

Azok, akik kacérkodnak a mesterséges gyep alkalmazásának gondolatával, általában leginkább a költségekre kiváncsiak. A rengeteg előny és a műfű hosszú élettartama egyaránt azt bizonyítják, hogy jó döntés a műpázsit mellett dönteni, azonban nem árt a kiadásokkal is tisztában lenni.

Az olcsó nem mindig olcsóbb

Akciós kültéri műfű vásárlásával sokat lehet spórolni, azonban nagyon fontos, hogy a lehetőségeinkhez mérten ne pusztán az árat vegyük alapul. Az akciók rendkívül hasznosak, mivel igazán minőségi darabokat is kifoghatunk kedvező áron. A probléma inkább azzal van, ha kompromisszumot kötünk a minőség terén, és egy silányabb típust vásárolunk olcsón. Ha pár ezer forintot szeretnénk spórolni egy kevésbé minőségi típussal, annak a későbbiek folyamán meglesz a böjtje.

 

A műfű költségei

Sokan csak a műfű beszerzési árát nézik, azonban ha a telepítést is szakemberre akarjuk bízni, akkor annak kiadásaival is számolnunk kell. Ha mi magunk telepítjük a műfüvet, akkor bizonyos eszközökre is szükségünk lesz, hogy könnyen és hatékonyan tudjunk dolgozni. Nagy általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb területre szeretnénk telepíteni a műfüvet, annál kedvezőbb árat kaphatunk a szakemberektől.

Ha az erkélyre vagy a teraszra szeretnénk telepíteni a mesterséges pázsitot, azzal megint nagyon sokat spórolhatunk, hiszen nem kell számolni a talajrendezés költségeivel. Sima talaj esetében a felső 10-15 centimétert el kell távolítani és geotextilt, valamint murvát tenni a helyébe. Ha nem kell a rétegrendet kialakítani, akkor azzal sokat lehet spórolni, azonban ez csak a teraszra és az erkélyre igaz.

Az akciók rendkívül hasznosak, mivel igazán minőségi darabokat is kifoghatunk kedvező áron

Fotó: mufushop.hu

 

Abban az esetben, ha az udvarra szeretnénk a műgyepet, akkor a terület előkészítését nem lehet megúszni. A teljes földmunka és rétegrend kialakítása körülbelül 150.000 forint egy 100 négyzetméteres terület esetében. Ebben a telepítés ára még nincs benne, ahogy az ehhez szükséges kiegészítőké sem. Előbbi ára 100 négyzetméteren körülbelül félmillió forint. A kiegészítők, mint az illesztőszalag és a rögzítőtüskék ára ekkora területen nagyjából 25.000 forint.

 

A spórolás módjai

Ahogy fentebb már említettük, sokat spórolhatunk azzal, ha a műfüvet mi magunk telepítjük. Ehhez csak pár eszközt kell beszereznünk és ügyelnünk kell rá, hogy minden fontos kellék kéznél legyen. Az viszont fontos, hogy precíz munkát végezzünk, ellenkező esetben a végeredmény erősen kifogásolható és csúnya lesz. Tény, hogy a szakember elkéri a pénzét, azonban alapos munkát végez. Csak akkor spóroljunk a saját kezű munka által, ha biztosak vagyunk benne, hogy hibátlanul meg tudjuk csinálni a telepítést. Ha mi magunk végezzük el, akkor azzal akár félmillió forintot is meg tudunk spórolni körülbelül 100 négyzetméteres területen.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.