Milyen szőnyeget válasszunk modern stílusú otthonunkba?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. január 27. 08:51

Napjainkban az egyik leggyakoribb lakberendezési irányzat a túldíszítettséget messziről kerülő, letisztult modern stílus. Világos és nyitott terek jellemzik, gyakran egybenyíló helyiségekkel és nagy ablakokkal.

Az egyenes vonalvezetésű bútorokkal berendezett modern lakásban természetes anyagokkal is találkozhatunk: fával, bőrrel, textíliákkal. A semleges színek kerülnek előtérbe, mint a bézs, a világoskék, a világoszöld, a fehér és a szürke.

A modern stílusú lakás kialakításának alapvető szempontjai az egyszerű berendezés és a funkcionalitás. A „kevesebb több” elve alapján rendezett és barátságos képet nyújt a korszerű irányzatot követő otthon.

 

A modern stílusba modern szőnyeg illik

A lakás berendezése során a bútorok után az egyik talán legfontosabb elem a szőnyeg, ezért annak kiválasztása nagy körültekintést és odafigyelést igényel.

Érdemes a szőnyeg vásárlását akkorra időzíteni, amikor a nagyobb bútordarabok már a helyükre kerültek. Elsődleges szempont a minőség, a könnyű tisztíthatóság és a természetes alapanyag vagy szín jelenléte a modern arculatban.

A lakás berendezése során a bútorok után az egyik talán legfontosabb elem a szőnyeg

Fotó: szonyegtextil.hu

A Szőnyeg textil webáruház kínálatában található termékek mind tartósak, jó minőségűek, kopásállóak és kellemes tapintásúak. A sokféle típusú szőnyeg közt megtaláljuk a modern stílushoz illeszkedő darabokat, legyen az hagyományos, futó- vagy shaggy szőnyeg.

 

Mintás vagy egyszínű?

Ha már eldöntöttük, hogy mire helyezzük a hangsúlyt a helyiségben, akkor tudjuk pontosan meghatározni a kárpitok színét és mintáját is. Ha például az ülőgarnitúrát helyeztük a fókuszba, akkor a szőnyegnek visszafogottabbnak kell lennie. Letisztult, egyszerű mintát válasszunk valamilyen semleges és diszkrét színnel kombinálva.

Amennyiben a szőnyeg kap központi szerepet, akkor a berendezés többi része legyen minimalista, a kárpit pedig élénkebb színben pompázhat és lehet akár mintás is.

A modern stílusú szőnyeg kedveli a geometrikus formavilágot, amit gyakran vegyítenek barátságos gömbölyded formákkal is.

 

Milyen színű a modern szőnyeg?

Ha a koncepciónk alapján a falra, a lámpára vagy egy bútordarabra helyeztük a hangsúlyt, akkor a szőnyeget ajánlatos a földszínek, a pasztelles, krémesebb árnyalatok közül kiválasztani. Nagyon jól mutatnak a szürke különböző tónusai is a modern kárpitokon.

A semleges színpaletta előnye, hogy nyugtató hatású, de nem unalmas, illetve sokféle bútordarabbal és kiegészítővel jól kombinálható. De igyekezzünk nem beleesni abba a hibába, hogy túl egysíkúvá tesszük vele a hangulatot.

Nagyobb felületeken általában jobban mutatnak a visszafogott színek, amelyek azonban egy élénk szín diszkrét használatával remekül hangsúlyozhatók.

Hogy világos vagy sötét színeket használunk a berendezés és a szőnyeg kiválasztásakor, azt egyéni ízlésünk határozza meg, viszont itt sem érdemes egyiket sem túlzásba vinni.

Ha a lakásunk berendezésének a modern stílus az alapja, válasszunk ehhez passzoló szőnyeget és felejtsük el a perzsa, a klasszikus vagy az antik darabokat!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.