Minden, amire kamionsofőrként szükséged lehet!

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. április 13. 08:56

A kamionozás sokszor még a rutinos sofőröknek is feladja a leckét, hiszen számtalan váratlan helyzetet teremthet, a kezdők esetében pedig hatványozottan fennáll annak a lehetősége, hogy egy-egy út során segítséget kell kérnie más sofőröktől.

Ezzel persze semmi baj nincsen, hiszen a kamionosok összetartó, bajtársias közösség, azonban saját jól felfogott érdeked, hogy minél több mindenre, sőt, lehetőleg mindenre felkészülj, mielőtt nekivágnál a nagy útnak. Mai cikkünkben összeszedtük neked a legfontosabbakat!

 

Gondoskodni kell a járműről!

Ha arra adod a fejed, hogy a Sofőr állás oldalán kamionsofőr állásokat keress, és azokra pályázz, akkor bizony nem árt már fejben előre felkészülni arra, hogy egy hosszabb kamionút alatt rengeteg minden megtörténhet veled.

Gyakorlatilag úgy érdemes elképzelni az egész helyzetet, mintha túrázni mennél - csak épp járművel. Éppen ezért elsődleges fontosságú, hogy a járgányodról gondoskodj!

Minden kamionban akad szerszámkészlet, de nem árt, ha az ottani arzenált még tovább bővíted. Ne feledkezz meg a zseb- és fejlámpákról, a tartalék izzókról, a kézi és gépi szerszámokról, a bikakábelről, a ponyvajavító szettről, drótkeféről, létráról, papíralapú térképről, biztonsági lakatokról és a mini irodai szettedről sem!

Kamionsofőrként fontos gondoskodni a jármű állapotáról

Fotó: soforallas.hu

 

Helyszűkében most csak a legfontosabbakat emeltük ki, de érdemes alaposan végiggondolni minden időjárást, illetve az ahhoz szükséges eszközöket, és akkor már olyan nagy baj nem történhet!

De persze nem csupán a gépjárműről kell megfelelően gondoskodni.

 

Önmagadról se feledkezz meg!

Úgy, ahogy a járműnek szüksége van gondoskodásra, úgy te magad sem maradhatsz ki a körből, hiszen nélküled egy tapodtat sem fog előremenni a gép.

Éppen ezért a következőkről soha ne feledkezz meg!

  • Mindig legyen nálad legalább egy 20 literes kannában víz.
  • Készülj fel alaposan az alvásra, evésre, főzésre! Számtalan eszköz kell majd hozzá, de itt is csupán a tervezésen múlik minden!
  • Minden időjárásra legyen nálad ruha.

Ezek önmagukban rövid dolgoknak tűnnek, de ha jobban belegondolsz, még a legegyszerűbb étel elkészítéséhez is mennyi mindenre kell gondolni. Érdemes checklistet összeállítani, és folyamatosan az indulásig átnézni, frissíteni, hozzáírni, így garantáltan nem ér majd útközben meglepetés!

 

Fő a talpraesettség!

Bár ma már egészen extrém felvételi módszerek vannak, amelyekkel kideríthető, ki mennyire talpraesett, azért mégis leginkább élesben fog kiderülni az igazság.

Természetesen fontos, hogy a lehető legtöbb esetre felkészülj, de mindenre képtelenség előkészülni. Ilyenkor jön fantasztikusan jól a kreativitás, a jó helyzetfelismerés, a kiváló problémamegoldó képesség, valamint a nagyszerű kommunikáció.

Ha ezek mind a birtokodban vannak, akkor nagy gond nem lehet, vezessen bárhova is az utad! Ugye neked is megjött a kedved ahhoz, hogy távoli tájakon próbáld ki magad kamionsofőrként? Nézz szét bátran a Sofőr állás oldalán, biztosan meg fogod találni a számodra ideális pozíciót!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.