Minden, amit az őstermelők adózásáról érdemes tudni

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. május 21. 11:32

Idén a minimálbér emelkedésének köszönhetően többek között az őstermelők adózása is változott. Cikkünkben részletesen utánajárunk az őstermelők adózását érintő 2022-es változásoknak.

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységet lehet önállóan végezni, vagy pedig őstermelők családi gazdaságának tagjaként. Azonban a családi mezőgazdasági társaság tagjainak és az adószámos magánszemélyek tevékenysége nem sorolható ebbe a kategóriába.

 

A NAV számára mindenképpen be kell jelenteni az őstermelői tevékenységet

Őstermelő lehet az a magánszemély, aki betöltötte a 16. életévét, és őstermelői tevékenységet végez. Továbbá fontos, hogy a saját gazdaságában dolgozzon. Mindemellett pedig elengedhetetlen, hogy szerepeljen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara őstermelő nyilvántartásában. Kizárólag azokat a tevékenységeket lehet gyakorolni, melyek szerepelnek az őstermelői nyilvántartásban TEÁOR számmal ellátva..

Őstermelő lehet az a magánszemély, aki betöltötte a 16. életévét, és őstermelői tevékenységet végez

Fotó: billingo.hu

Az adóhatóság számára mindenképpen be kell jelenteni az őstermelői tevékenységet. Milyen nyomtatványokon lehet ezt megtenni? A ’T101 jelű bejelentőlapon, ha  adószámmal rendelkező őstermelőről van szó, valamint a ’T101E jelű bejelentőlapon az egyéni vállalkozási tevékenység mellett folytatott őstermelői tevékenység esetén. A kitöltéshez a következő programokat lehet használni: Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás, Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram. Mindkettő átlátható felülettel rendelkezik, egyszerűen használható.

 

Bizonyos esetekben nem kell jövedelmet megállapítani, illetve adót fizetni

Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem adóköteles, amit a bevétel alapján kell megállapítani. Ez háromféle módon történhet: átalányadózással, tételes költségelszámolással vagy pedig 10 százalékos költséghányad alkalmazásával.

Bizonyos esetekben nem kell jövedelmet megállapítani és adót fizetni őstermelőként. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha az őstermelői tevékenységből származó bevétel az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér felét. Átalányadózás esetén nem kell adót fizetni az éves minimálbér ötszörösének megfelelő éves bevétel után.

 

A bevételi értékhatárokat a minimálbér alapján határozzák meg

Őstermelői bevételnek számít többek között az értékesített termék, tevékenység ellenértékeként kapott természetbeni juttatás. Továbbá ide sorolható a csomagolásért és a szállításért felszámított összeg, az adó különbözetének visszatérítése és a felelősségbiztosítás alapján felvett összeg. Mindemellett ide tartozik a kapott kötbér, a kamat, a kártérítés és a kártalanítás.

Fontos változás, hogy ettől az évtől, ha üzemi vagy termelési célt szolgáló tárgyi eszköz eladására kerül sor, a bevételt ingatlan vagy ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemnek kell tekinteni. További változás, hogy 2022-től a minimálbért alapul véve kerül meghatározásra a bevételi értékhatár.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.