Mire figyeljünk csuklópánt felszerelésénél?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. október 17. 12:53

A zsanérok vagy csuklópántok a mindennapi életünk szerves részét képezik. Észre sem vesszük jelenlétüket kivéve akkor, ha valami probléma adódik velük.

Teljesen természetesnek gondoljuk a működésüket és használatukat: bútorok, ajtók nyithatóságáért felelnek, valamint más eszközök egyes részeinek mozgatásáért.

 

Milyen csuklópántok közül választhatunk?

Ha végignézzük egy ezzel foglalkozó oldal felhozatalát, például a VasalatWebshop ajtópántjait, az rögtön látszik, hogy a választék elég nagy. Anyagukat tekintve a csuklópántok a legtöbb esetben acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, így elég nagy súlyt képesek megtartani és mozgatni. Vannak termékek, amelyeket jobbos és balos kialakításban is megtalálhatunk, amik egymás tükörképei.

Ha a nyílásirányt szeretnénk megállapítani, az a legegyszerűbb, ha szembeállunk az ajtóval, kinyitjuk, és ha a pántok jobb oldalon vannak, akkor az ajtó jobbos pántokat igényel, ha bal oldalt, akkor pedig balost. A nagy felhozatalnak és piaci kínálatnak köszönhetően garantáltan megtalálja mindenki az adott ajtóhoz, bútorhoz szükséges csuklópántot.

A zsanérok vagy csuklópántok a mindennapi életünk szerves részét képezik

Fotó: vasalatwebshop.hu

Mire figyeljünk vásárlás során?

A legtöbb esetben általában cserére van szükségünk, azaz egy már elhasználódott, hibásan működő csuklópántot szeretnénk lecserélni. A csere során fokozottan oda kell figyelni, hogy a régi biztosan nyomott hagyott a bútoron, például mélyre fúródott a bútor vagy ajtó anyagában, így az új pánt felszerelésénél egy plusz lépést is be kell iktatni. Az új csuklópánt alá mindenképpen rakjunk egy farostlemez vagy kartondarabot, ezzel megemelve az újat és kiküszöbölve a mélyedést, továbbá a pánt élettartamát is megnövelhetjük ezáltal.

Még mielőtt véglegesen rögzítésre kerül a csuklópánt, mindenképpen ellenőrizzük az ajtó záródását. Ha kicsit is szorul, vagy éppen túl nagy a rés, akkor az egész ajtó élettartamát lerövidítheti. Itt minden centi, sőt, milliméter számít, így mindig türelmesen állítsuk be a csuklópántokat. Egy tipp a helyes pozícionáláshoz: használjunk egy vékony kartonlapot, amely ha éppen befér a zárt ajtó mellett, akkor megtaláltuk az ideális beállítást.

Mi a helyzet, ha az ajtó sokkal nehezebb az átlagnál? Ilyen lehet például egy tömörfából készült bejárati ajtó. Ilyenkor nincs más teendő, mint egy harmadik pántot is felszerelni, ezzel is növelve a terhelhetőség mértékét. A harmadik pántot mindig az alsó és felső között féltávon helyezzük fel, hogy minden pánt ugyanakkora terhelést kapjon.

 

Extra tippek egyedi megjelenéshez

Nem csak hagyományos ajtókban lehet gondolkozni, például az egyik legmodernebb választás a harmonikaajtó. Egy ilyen ajtóval rengeteg helyet tudunk megtakarítani, de például ha szeretjük a nagy tereket és az ajtókat gyakran használjuk, akkor érdemes kifejezetten lengőajtókhoz használt csuklópántot vásárolni.

Mindig alaposan tájékozódjunk vásárlás előtt, valamint a tervezésről se feledkezzünk meg!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.