Mit kell tudni a beltéri glettekről?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. január 26. 09:44

Mielőtt nekiállnánk a falfestésnek, van egy fontos feladatunk: meg kell győződnünk arról, hogy a felület teljesen sima és hibamentes-e. Ha ugyanis nem az, akkor először is el kell tüntetnünk az egyenetlenségeket, hogy rá tudjunk festeni.

Ezt pedig gletteléssel tudjuk megtenni, aminek tulajdonképpen az a lényege, hogy glettanyagot viszünk fel a falra a megfelelő eszközök segítségével. Ezt követően pedig alaposan megcsiszoljuk, hogy teljesen sima legyen.

Még nem találtad meg azt a webshopot, ahol jó minőségű termékeket tudsz vásárolni? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Bíborfesték Üzletház glett kínálatát, ahol többek között a Polifarbe, a Rigips és a Baumit termékeit is megtalálod.

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit érdemes tudnod a beltéri glettelésről, akkor ez a bejegyzésünk most neked szól. Elmondjuk, hogy miért annyira fontos, illetve hogy milyen gletteket tudsz használni beltéren. Végül pedig felhívjuk a figyelmedet arra is, hogy mit kell szem előtt tartanod az alkalmazásuk során.

 

Miért annyira fontos a glettelés?

Amikor falat festünk, jellemzően vékonyan visszük fel az anyagot még akkor is, ha több rétegben dolgozzuk el. Emiatt pedig a felületen lévő hibák, például kisebb-nagyobb repedések, egyenetlenségek, esetleg lyukak átütnek rajta.

A glettelés egy fontos folyamat a festés előtt, amivel kijavíthatók az esztétikai hibák

Fotó: biborfestek.hu

 

Ha messziről nézzük, akkor nem biztos, hogy észrevesszük, de ha közelebb megyünk, akkor könnyen kiszúrhatjuk őket. Ezek a hibák tehát csökkentik a festés esztétikáját. Még szerencse, hogy a problémára van megoldás, ami nem más, mint a glettelés.

 

Milyen gletteket használhatsz beltéren?

A gletteket alapvetően két nagy kategóriába lehet sorolni attól függően, hogy kültéren vagy pedig beltéren lehet használni őket. A kültéri típusok ellenállnak a különböző időjárási elemeknek, például a csapadéknak vagy az erős UV-sugárzásnak. A beltéri fajtákkal kapcsolatban azonban nincs ilyen elvárás.

A gipszes glettek például remek választásnak bizonyulnak, ha házon belül dolgozol. Azokat bátran használhatod mész-cement, valamint cement alapú és gipszes vakolatokra, sőt, akár betonfelületekre is.

Ha a helyiségben magas a páratartalom, akkor használhatsz meszes gletteket is, amik kiváló légáteresztő képességgel rendelkeznek. Ezeken kívül pedig a gipszes glettek is jó megoldást jelenthetnek.

 

Mire figyelj a használatuk során?

Minden típusú glett más még akkor is, ha alapvetően mindegyik ugyanabba a csoportba, például a beltéri glettek közé tartozik. Éppen ezért a használatkor minden esetben a termékhez kapott útmutató szerint kell eljárni.

Láthatod, hogy a glettelés az egyik legfontosabb feladat, amit el kell végezni a falfestés előtt. Ha a felület nem egyenletes, mégis kihagyod ezt a lépést, akkor olyan hibát követsz el, amit utólag már nem tudsz korrigálni. Érdemes tehát előre gondolkodni, és a megfelelő glettanyagok használatával precízen elvégezni a munkát.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.