Mit kell tudni a tárgyi adómentességről?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. június 13. 18:56

Mikor beszélhetünk tárgyi adómentességről? Milyen tevékenységek esetében alkalmazható? Mi a különbség az alanyi adómentesség és a tárgyi adómentesség között? Csokorba szedtünk minden fontos információt a tárgyi adómentességgel kapcsolatban.

Vannak olyan tevékenységek, melyeket az áfatörvény adómentes körbe sorol. Azonban a tárgyi adómentességet nem szabad összekeverni az alanyi adómentességgel. Utóbbi esetben az adóalany mentes, függetlenül attól, hogy milyen tevékenységet végez. A tárgyi adómentesség pedig csupán néhány tevékenységre érvényesül. Ráadásul, ha az alanyi adómentes vállalkozó tárgyi adómentes tevékenységet végez, nem is kell beszámítania a 12 milliós éves keretbe.

 

Bizonyos esetekben arányosítani kell

Az áfás vállalkozók esetében arányosítást kell végezni, ha áfás, illetve mentes tevékenységet is végeznek. Az arányosítást nem csupán az áfás tevékenységekhez kapcsolódó bizonylatok áfájának levonásakor kell végezni. Ilyen bizonylat lehet például a közüzemi számla.

Fontos, hogy az említett arányosítás az összbevétel, valamint az áfás tevékenységből származó bevétel arányában göngyölítetten legyen elvégezve.

 

Milyen tevékenységek tárgyi adómentesek?

A tárgyi adómentes tevékenységekhez tartozik többek között az egyetemes postai szolgáltatás, a humán-egészségügyi ellátás, a humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenység, a közszolgáltatók által végzett szociális ellátás, az óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás, illetve a nonprofit szervezetek tagdíjai és a tagok részére nyújtott szolgáltatások.

Továbbá ide tartozik még a közszolgálati rádió és televízió médiaszolgáltatás, a szakképesítési törvény alapján szervezett szakmai oktatás, képzés, vizsga, a nyelvi képzés és vizsga és a tanulmányi és tehetséggondozó verseny. Abban, hogy a tevékenységek leszámlázásával ne legyen gond, segítséget nyújt a Billingo online számlázó program.

 

Használt ingatlan értékesítéséhez kapcsolódóan választható áfásság

A felsoroltakon kívül a tárgyi adómentes tevékenységekhez tartozik még a biztosítás, a hitelközvetítés és -nyújtás, illetve a szerencsejáték-szolgáltatás. Ingatlan bérbeadásához kapcsolódóan választható adókötelessé tétel, azonban ettől öt éven át nem lehet eltérni.

billingo

Az áfás vállalkozók esetében arányosítást kell végezni, ha áfás, illetve mentes tevékenységet is végeznek

Fotó: www.billingo.hu

Használt ingatlan értékesítéséhez kapcsolódóan választható áfásság, melytől szintén nem lehet eltérni öt éven át. Az ingatlanok áfájával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy van egy húsz éven át tartó figyelési időszak. Ezen időszak alatt előfordulhat, hogy vissza kell korrigálni azt az áfát, ami előzetesen már levonásra került, ha már nem áfás a hasznosítás. A felsorolás nem teljes körű, a részletes listát az áfatörvény tartalmazza.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.