Mit rejtenek a kozmetikumok? Mini hatóanyag-ABC

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. február 25. 17:36

Kozmetikumokat mindenki használ valamilyen formában, hiszen velük bonyolítjuk le a napi tisztálkodást, bőr- és hajápolást. De vajon belegondoltunk már abba, hogy az egyes termékek milyen összetevőknek köszönhetik hatékonyságukat?

Ideje megismerni néhányat a legnépszerűbb kozmetikai hatóanyagok közül, amikkel jó eséllyel igen gyakran találkozunk!

 

A

Ameliox: egy bőröregedést késleltető anyag, ami segít, hogy a bőr megőrizhesse az elasztin- és kollagéntartalmát. Tulajdonképpen egy antioxidáns és egy liposzóma elegye.

 

B

Barackmagolaj: egy természetes összetevő, amely magas A- és E-vitamin tartalmának köszönhetően nem csak regenerálja és rugalmasabbá varázsolja a bőrt, hanem a gyulladt és az érett bőr számára is hatásos megoldást nyújt. Találkozhatunk vele krémekben, tusfürdőkben, testápolókban is.

 

H

Hyaluronsav: erről az alkotóelemről talán már mindenki hallott, hiszen ránctalanító tulajdonságai messze földön ismertek. Amiről viszont sokan nem tudnak, hogy az emberi testben természetes módon is előfordul, ám a mennyisége az évek múltával csökken. De ha gondot fordítunk a pótlására, azzal lassíthatjuk az öregedési folyamatokat.

Napraforgószár-kivonat ismertségét és népszerűségét a Helia-D-nek köszönheti

Fotó: heliad.hu

 

K

Körömvirág: ősi gyógynövény, amit már nagyanyáink is jól ismertek és használtak. A bőr felszínén keletkező sebek, gyulladások, irritáció és viszketés gyógyítására is alkalmas, nem véletlen, hogy kozmetikumokban is gyakran találkozni vele.

 

N

Napraforgószár-kivonat: ismertségét és népszerűségét a magyar kozmetikai márkának, a Helia-D-nek köszönheti, hiszen a belőle készült krém volt a gyártó első terméke. A napraforgó szára auxint tartalmaz, ettől válik olyan rugalmassá. Ez a tulajdonsága a bőrápolásban is hasznossá teszi, a Helia-D Classic termékcsaládjában még ma is megtalálható.

 

R

Retinol: egy újabb bőrfiatalító hatóanyag, ami serkenti a bőr kollagéntermelő sejtjeinek működését, ezáltal feszesebbé, fiatalosabbá varázsolja, és jól láthatóan csökkenti a ráncokat. Általában szérum vagy krém formájában alkalmazzák.

 

S

Shea vaj: egy Afrikában régóta népszerű, hazánkban azonban csak nem régóta ismert anyag, amit a karité fa olajos terméséből nyernek ki. Többféle vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, ami nem csak a száraz és irritált bőr megnyugtatására alkalmas, hanem fokozza a fényvédők hatását is. Akkor a leghatásosabb, ha 100%-os tisztaságú formában alkalmazzuk.

 

T

Tokaji aszú eszencia: Tokajról általában mindenkinek az ízletes, különleges borok jutnak eszébe, de az itt termő szőlőfajtákból közel sem csak ital készíthető. Az aszú eszenciáját tartalmazó kozmetikumok ugyanis serkentik a bőr kollagéntermelését és fokozzák az anyagcseréjét.

 

Z

Zirhafirm: két gyógynövény elegyéből készült hatóanyag, ami erősíti a bőrszövet rétegei közötti kohéziót. Emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő, valamint a kollagénkárosító enzimek működését is meggátolja.

(X)