Mitől 5 csillagos egy szálloda?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. március 15. 12:43

Vajon hogyan történik a szállodák minősítése? Mi számít luxusnak? A bútorokon múlik vagy az ágy puhaságán? Részben. Nézzük meg részletesen a kritériumokat!

A Hotelstars Union

A Hotelstars Union szervezete dönt a szállodák minősítéséről. Magyarországon is bevezették ezt az Európa-szerte egységes minősítési rendszert. Tehát adott fokozatnál ugyanazokat a szolgáltatásokat kell nyújtani Magyarországon, mint Németországban vagy épp egy spanyol hotel esetében.

Magyarországra 2007 óta érvényesek ezek az egységes elvárások. A minősítést szigorú szabályokhoz, egységes pontrendszerhez kötik. Ebben a rendszerben természetesen az öt csillag megadásához kell a legmagasabb kritériumoknak megfelelni.

A szálloda berendezése kompletten összhangban van minden téren

Fotó: borulogarnitura.hu

Mitől ötcsillagos egy szálloda?

A pontozás nagyon részletes, mindenre kiterjedő táblázat segítségével történik. Egy megszabott minimum ponthatár elérésével lehet megkapni az adott számú csillagot. Az öt csillagnál már nagyon sok extra ad többletpontokat, például ha a szállodának van könyvtára vagy játszószobája a gyerekeknek. Azonban a többletpontoktól függetlenül léteznek olyan alapkövetelmények, amelyek teljesítése nélkül nem kaphatja meg az adott hotel az öt csillagot.

Mik ezek a követelmények? Például a 0-24 órában működő recepció. Itt a személyzetnek is több nyelven kell tudnia beszélni. Egy ötcsillagos szálloda esetében alapelvárás az ajtónálló és a londiner is. Egyértelmű, hogy étteremmel és éjjel-nappali szobaszervízzel is kell rendelkeznie kell egy ilyen helynek. Az éttermekkel szemben is magas elvárások vannak, melyeket külön felsorol a Stars Union értékelőlapja. Egyébként például a kritériumok között megszabták a fürdőszobában kihelyezett kozmetikai cikkek minőségét is.

 

Milyenek legyenek a szobák?

Az ötcsillagos hotel szobái esetében elvárás, hogy a szobák berendezése és felszerelése magas színvonalú legyen. Első osztályú kényelmet nyújtson, és minőségi anyagok és színek, formák jellemezzék. Azaz lakberendezői szemmel is kifogástalan legyen mind a stílus, mind a minőség.

Alapvető elvárás, hogy a burkolatok, tapéták és a bútorok stílusa összhangban legyen egymással. Ezenfelül valamelyik elegáns és divatos lakberendezési stílus mentén érdemes kialakítani a szobákat. Kerülni kell a harsány színeket, inkább a klasszikus elegáns árnyalatok mentén érdemes berendezni ezeket a szobákat, persze akadnak kivételek. A prémium minőséghez éppúgy hozzátartozik a kényelmes ágy és a minőségi matrac, mint egy luxuskanapé vagy felsőkategóriás szőnyeg.

 

A szálloda belső terei

A szálloda általános benyomásának összhangban kell lennie annak besorolásával. Ezért egy luxuskategóriájú, ötcsillagos szálloda belső tereinek mind a stílusa, mind anyagainak minősége, mind pedig a színvilága összhangban van a szobák berendezésével.

A szálloda berendezése tehát kompletten összhangban van minden téren. Ebbe persze az étterem berendezése, a pihenőhelyek stílusa is beletartozik.

(X)