Nagy segítség már a harmadik trimeszter idején a szoptatós párna

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. május 03. 13:00

A terhesség második felében a magzat rohamos növekedésnek indul az anya pocakjában. A harmadik trimeszterben ez a fejlődés még gyorsabbá válik. Jó hír azonban, hogy a szoptatós párna nagy segítséget nyújthat már a baba érkezése előtt is.

Ilyenkor alakul ki a babák zsírszövete, és egyre nehezebbé válik a szabad mozgás a kismama számára. A derekat megterheli a ránehezedő extra súly, ami gyakran fájdalmakhoz vezet. Emellett az alvást is megnehezíti a hatalmas a pocak, nem könnyű kényelmes testhelyzetet találni.

 

Segíti az alvást a szopipárna

A szoptatós párnát eredetileg az anyatejes táplálás megkönnyítésére tervezték. Azonban a leleményes kismamák hamar rájöttek, hogy már a várandósság alatt is támaszuk lehet a párna. A támaszt ez esetben szó szerint kell értenünk. A harmadik trimeszterben az anyák hasa látványosan megnő. Emiatt sok kismama alig tud pihenni, mert minden helyzetben kényelmetlenül érzi magát. Az alhas bőre húzódik, a derék fáj, a lábak, a kezek dagadnak. Érdemes ezért a szoptatós párnát már szülés előtt jó előre beszerezni.

babaagynemu

A terhesség végén a nagy pocak az alvást is megnehezíti - a szoptatós párna azonban nagy segítséget nyújthat már a baba érkezése előtt is

Fotó: babaagynemubolt.hu

Fekvő helyzetben magunk mögé téve ugyanis kiválóan támasztja a derekat. A pocak alá is betehetjük, így tehermentesíti a bőrünket és a megviselt hasizmokat. Emellett a térdeink közé is helyezhetjük a párnát. Ezzel javíthatjuk a vérkeringésünket, ami a baba számára is nagyon előnyös.

 

Ülő helyzetben is jól jön a szoptatós párna

A derekat előrehúzó pocakkal bizony az egyszerű ülés sem könnyű. Sokszor egészségtelen testtartást vesznek fel az anyukák, hogy áthelyezzék a súlyt a derékról. A szoptatós párnák ebben a helyzetben is jó szolgálatot tesznek. Tekerjük a derekunk köré a szopipárnát, ha leülünk. Így biztosan egészséges testhelyzetet veszünk majd fel. Emellett a szoptatós párna megtámasztja a gerinc alsó szakaszát, melyre a legnagyobb teher hárul.

A mereven hajlított párna kifejezetten alkalmas az ülés megkönnyítésére. Természetesen a klasszikus, kiegyenesíthető, megkötős fazon is tökéletesen megfelel erre a célra is. A fő, hogy figyeljünk oda a hátunkra és a derekunkra a terhesség alatt. Pihenjünk, ha úgy érezzük, elfáradtunk, és hívjuk segítségül a szoptatós párnát.

 

A fő funkció, a babák táplálása

A szoptatós párna Skandináviából származik, itt készítették el először ezeket a kifli alakú etetősegédeket. Ha magunk köré tekerjük, és a babánkat szoptatás közben ráhelyezzük, felszabadulnak a kezeink. Így kényelmesebben elhelyzkedhetünk, és koncentrálhatunk a picire és az etetésre.

Ma már számtalan fajtája létezik a szoptatós párnáknak. Vannak kifejezetten a még várandós kismamák számára készült ölelős párnák. Vannak a keményebb, merev ívvel készített szoptatós párnák.

Az első generációs szopipárnákat egészen ki lehet egyenesíteni, és össze lehet kötni a végeiket. Ezek a modellek ma is nagyon népszerűek. Annál is inkább, mert babafészekké alakíthatóak addig, amíg a pici nem tud forogni.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.