Ne halogass, ha pénzügyekről van szó!

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. október 21. 13:01

Az emberek jelentős százaléka folyamatosan halogatja a teendőit. Ez lehet a munkával vagy akár ügyintézéssel, esetleg szokással kapcsolatos.

Sokaknak gondot okoz időben nyugovóra térni, másoknak a cigarettáról való leszokás jelent problémát és mindig új időpontot tűznek ki, amikor leteszik.

Hogyan lehet véget vetni egyszer és mindenkorra a halogatásnak? Miért veszélyes a halogatás, ha pénzügyekről beszélünk? Ezeket járjuk körül a következőkben!

 

Ezért halogatjuk a dolgainkat

Azt, hogy az emberek miért szeretik halogatni a dolgaikat, sokan próbálták már megfejteni. A viselkedési közgazdaságtannal foglalkozó Richard H. Thaler arra a következtetésre jutott társaival, hogy a jelennek túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítunk a jövővel szemben.

„Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok” - szól a közmondás, amit biztosan hallottál már te is. Bár a túzok értékesebb, mint a veréb, mégis sokan úgy gondolják, hogy jobb a biztosra menni és inkább megragadni azt, amit a ma tálcán kínál. Emberi tulajdonság, hogy automatikusan inkább azt választjuk, amit azonnal megkaparinthatunk, szemben azzal, amit valamikor a jövőben kaphatnánk, hiába nem egyformán értékes az a két dolog.

A pillecukor kísérletként elhíresült tanulmány során gyerekek viselkedését vették górcső alá. Felkínáltak nekik egy pillecukrot, de dönthettek úgy is, hogy nem fogadják el, ez esetben ha várnak egy keveset, akkor kettőt kapnak. Túlnyomó többségében azt a döntést hozták, hogy az azonnali jutalmat választják, hiszen az már biztosan az övék. Felnőttként általában nem pillecukrokról kell döntést hoznunk, de a döntési mechanizmus hasonló elven történik, mint ebben a tesztben.

Az ember hajlamos pénzügyi téren is kevésbé átgondolt döntést hozni

Fotó: szendreiadam.hu

 

Pénzügyi döntések halogatása

Az ember hajlamos pénzügyi téren is kevésbé átgondolt döntést hozni. Tipikusan ilyen lehet az autóvásárlás vagy az építkezés. Sokan inkább egy drágább autót vásárolnak, és nem érik be egy olcsóbbal, ami szintén képes volna betölteni azt a funkciót, amire használni fogják. Egy ház építése esetén sem minden esetben a racionalitás és a szükségletek mentén alakul ki az épület mérete.

Hitel felvétele esetén az azonnali jutalomért cserébe rengetegen hajlandóak elkötelezni magukat hosszú távra olyan pénzügyi teherrel, ami jelentősen megterheli a családi költségvetést. A másik oldalon pénzt félretenni, megtakarítani nehezebb dolog, mivel olyan pénzről kellene lemondani most, amit majd a jövőben lehetne elkölteni.

Éppen ezért nem kevés azok száma, akik inkább jól élnek a jelenben és nem gondolnak arra, hogy mit hoz a holnap. A holnap alatt itt most az értendő, hogy miből fognak megélni és milyen minőségben, amikor nyugdíjasok lesznek.

Havi 160 ezer forint befektetése esetén 9 százalékos hozammal számolva húsz év alatt 100 millió forintot lehet elérni a kamatos kamatnak köszönhetően. Sokkal jobb hosszabb időtávban gondolkodni, mert néhány éves megtakarítással nem lehet csodát tenni.

 

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.