Nincs két egyforma focicipő, de akkor mégis melyik lesz az ideális?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. május 04. 14:58

Megérkezett a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban, szinte már mindenki ég a vágytól, hogy kiszakadjon a négy fal fogságából.

Tökéletes időtöltés ilyenkor a labdarúgás, amit bárki, bárhol és bármikor elkezdhet, de egy-két kiegészítőre szükség lesz. Itt a focilabda mellett a focicipőre is gondolunk, amit nem is olyan egyszerű kiválasztani.


Hatalmas a kínálat, könnyű eltévedni

Elég csak megnézni a Királysportbolt minőségi focicipőit. Több száz termék közül lehet válogatni, ami elsőre ijesztő is lehet, hisz mégis gonnan kellene tudnunk, hogy melyik lesz az ideális? Az első fontos tipp, amit érdemes szem előtt tartani a vásárlás során, az az, hogy mindig a minőség legyen az egyik elsődleges szempont. Felejtsük el a feltűnően olcsó “megoldásokat”, mert azok nem fogják kibírni még a nyarat sem, cserébe kényelmetlenek, kevésbé stabilak lesznek, és a passzok, lövések sem lesznek valami pontosak.

Megérkezett a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban

Fotó: Stock fotó

 

Ajánlott a Nike vagy az Adidas kínálatában nézelődni, de fontos figyelni arra, hogy az egyes márkák méretezése eltérhet egymástól, ezért még vásárlás előtt ajánlott egy alapos mérést elvégezni. Ha interneten szerezzük be a cipőt, amint megérkezik, mindenképpen próbáljuk fel és mozogjunk benne egy órát otthon. Sétáljunk, ugorjunk párat, ha tudunk, fussunk kicsit és nézzünk meg minden olyan pozíciót, amiben a lábunk lehet labdarúgás közben. Ha pár percen belül nem szokjuk meg, “nem megy át a teszten” és kényelmetlen, akkor nem jó, és egy másik méretre lesz szükség. Egyedül a bőrcipő esetében kell több időt várni, hogy hozzáigazodjon a lábunkhoz.

A focicipőknek annyira szorosan kell illeszkedniük, amennyire csak lehet, de úgy, hogy kényelmes is maradjon. Anyagtól függően akár nyúlhat is a cipő, a kengurubőr lábbelik fognak a legtöbbet nyúlni, ami pedig szintetikus anyagból készült, az a legkevesebbet.


A mérés helyes folyamata

Szükség lesz hozzá egy ceruzára, egy papírra és egy vonalzóra. Ajánlott délután elvégezni a mérést, amikor már kinyúltabb és nagyobb a láb. Felvesszük azt a zoknit, amit a játékhoz is használni fogunk, rálépünk a papírra, majd körberajzoljuk a talpunkat. Vonalzóval megmérjük a két legtávolabbi pontot (sarok és lábujjak között), feljegyezzük a számot, majd megmérjük a másik lábfejünket is. A kettő közül a nagyobb szám (igen, lehet minimális eltérés) lesz az ideális, az a méret, amit majd keresnünk kell. Igény esetén hozzáadhatunk 4-8 millimétert, kivéve, ha bőrcipőt fogunk vásárolni.


A részletekről se feledkezzünk meg

Ilyen például az, hogy fűzővel vagy anélkül válasszunk cipőt? Mind a kettő ugyanolyan szoros tud lenni, de fontos, hogy utóbbi esetben olyat válasszunk, ami rögtön kényelmes, mert később nem tudunk variálni rajta. A másik gyakori kérdés, hogy szükség van-e megerősített bokarészre? Erre szintén nincs egyértelmű válasz, mert a személyes preferencia dönti el. Nehezebb felvenni tőle a cipőt, de stabilabban tartja a bokát és védelmet nyújt neki.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.