Női divatékszerek

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. június 14. 18:50

A divatékszerek világa színes, érdekes terület. A divatékszerek nagyjából egyidősek az emberrel: évezredekkel korábban is díszítették magukat az előemberek különböző természetesen ékszerekkel.

Ezek akkor kagylóhéjból, fából, kőből, bőrből készültek és valószínűleg szimbolikus jelentéssel bírtak, amulettként védelmezték viselőiket. Hosszú út vezetett napjainkig, amikor szebbnél szebb, színes, változatos ékszer közül lehet választani, amelyek könnyen elérhetőek, megfizethetőek.

Ami egykor különleges, mágikus darabnak számított, ma már a mindennapi megjelenés kiegészítője. Néhányan különleges jelentést, jelentőséget tulajdonítanak egyes ékszereiknek, őrizve ezzel az emberrel született hiedelemvilág egy darabját. Mások egyikhez sem kötődnek különösebben, valóban csak kiegészítőként tekintenek a szettekre. Kivételt talán csak az esküvői ékszerek (jegygyűrű, karikagyűrű) képeznek, mert azok kivétel nélkül fontos szerepet töltenek be az emberek életében. Globális, egyetemes jelentéssel bíró darabok, amelyek nem is sorolhatók a divatékszer kategóriába.

 

Női divatékszerek egykor és most

Szungirban (Oroszország) feltárták egy 22-25 ezer éve halott civilizáció sírjait. A történelmet legjobban őrző hantok esetében érdekességre bukkantak. Egy 45-60 éves férfi sírjához közel találtak egy fiatal fiúgyermeket és egy még fiatalabb kislányt. A férfi mellett több ezer mamutagyarból készült gyöngy és sarki róka fogakból készült karkötő volt, a fiúcska szintén 5000 gyöngyöt és sarki róka szemfogat vitt a halálba, míg a kislány 9-10 évesen szintén több ezer gyönggyel távozott az élők sorából. Ezek a korai emberek valószínűleg státuszszimbólumként viseltek ennyi ékszert, korántsem a divat miatt.

Amikor aztán megjelent a fém és ezáltal a különböző nemesfémek, egy csapásra megváltozott minden. A tömérdek nemesfém a gazdagságot jelentette, de megjelent a divat is. Az asszír nők nyakörvszerű nyakláncot viseltek, a királyi fők pedig minden nap óriási fejdísszel egyensúlyoztak. A nők és a férfiak egyaránt hordtak fülbevalót, nyakláncot, karperecet a felkarjukon.

ekszer

Néhányan különleges jelentést, jelentőséget tulajdonítanak egyes ékszereiknek, őrizve ezzel az emberrel született hiedelemvilág egy darabját

Fotó: www.jutaoraekszer.hu

Napjainkban inkább a letisztult formákat szeretjük. Finoman megmunkált, egyszerű vonalvezetésű ékszerek vannak, amelyek jól kombinálhatók a különböző élethelyzetekkel. Munkához visszafogott szettet, partira merészebb, különlegesebb ékszereket választunk. Gyűrű, fülbevaló, nyaklánc, karkötő, bokalánc, testékszerek díszítik az embereket hétfőtől vasárnapig. Már nemcsak a vasárnapi templomlátogatásra kerül fel a gyöngyfülbevaló, hanem akár egy kiállításmegnyitóra is.

 

Akik a divatot diktálják

Az ékszerek tekintetében is mérvadóak a nagy divatházak. Már nem csak ruhákkal, a haute couture-rel foglalkoznak, hanem mindegyik piacra dobta saját ékszerkollekcióját. Egy-egy jól felismerhető jegyet rejtenek a darabokba.

A választék kimondottan széles, de mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.