Okok, amelyek a motorolaj felhígulásához vezetnek

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. január 03. 13:50

A motorolaj összetételének megváltozása komoly problémákhoz vezethet. Ilyen esetben ugyanis csökken a kenési hatékonyság. A motorolajba a legkönnyebben víz vagy üzemanyag juthat. A következőkben megvizsgáljuk, milyen módon történhet ez meg.

A porlasztók meghibásodására a Tamorin Kft. szakemberei tudják a megoldást. Ilyen esetben érdemes felkeresni ezt a céget.

 

Miért baj az, ha mindig rövid távokat megy valaki az autójával?

Sokan nem tudják, de a gyakori, rövid utak nem igazán tesznek jót egy autónak, ez ugyanis az olaj felhígulásához, továbbá egyéb, motorolajjal kapcsolatos problémákhoz vezethet.

A motornak egy túlságosan rövid út alatt nem marad elég ideje arra, hogy elérje az üzemi hőfokot. Ha ugyanis a motor hideg marad, nem működik kellő ideig, akkor a hőmérsékleti ingadozások következtében vízgőz és további kondenzátumok képződhetnek az olajrendszerben. A vízcseppek az olaj hígulását és a korrózió kialakulását segítik elő.

 

Sok múlik az olaj minőségén

Amennyiben az olaj minősége romlik, akkor végül az egész motorolaj rendszer károsodhat. Az olaj túl alacsony hőmérsékleten nem tudja optimálisan ellátni a feladatát, így kevésbé lesz hatékony, ami a kenési tulajdonságaiban is negatívan jelentkezik.

 

Így kerülhet hűtőfolyadék az olajba

Amikor a hűtőrendszer megsérül vagy meghibásodik, hűtőfolyadék kerül az olajba. Konkrétan a hűtőrendszerben található csövek, tömítések vagy a hűtőradiátor az, amely sérülése következtében mindez meg szokott történni.

A motorolaj összetételének megváltozása komoly problémákhoz vezethet

Fotó: injektorfelujitas.hu

 

Amikor a motor vízzel érintkezik, akkor megint csak víz kerülhet a motorolajba. Ez a hengerefej tömítés károsodásának vagy a hengerfal sérülésének is lehet az eredménye. Amennyiben a hengerfej és a motorblokk közötti határfelület tömítése sérül, ugyancsak víz juthat a motorolajba.

A hengerfal akár meg is repedhet vagy el is törhet. Ilyenkor előbb a hengerbe, majd az olajba juthat a víz.

 

Üzemanyaggal is felhígulhat a motorolaj

Amennyiben az égéstér és a henger közötti teret nem tudják a dugattyúgyűrűk megfelelően lezárni, az komoly probléma. Ilyenkor a motor kompressziója csökkenhet, ami azért veszélyes, mert az üzemanyag a dugattyúgyűrűkön keresztül az olajrendszerbe juthat, felhígítva azt. A dugattyúgyűrűk meghibásodását ezért nagyon komolyan kell venni.

Az injektorok meghibásodása hasonló kellemetlenséghez vezet. Az injektorokról tudni kell, hogy azért felelnek, hogy üzemanyagot fecskendezzenek az égéstérbe. Amennyiben azonban a működésükben hiba lép fel, akkor könnyen megeshet, hogy az indokoltnál több üzemanyag kerül az égéstérbe, és ebből a feleslegből az olajba is juthat.

 

Érdemes megelőzni a bajt

Érdemes megfontolni, hogy a rövidebb távokat gyalog vagy kerékpárral tegyük meg inkább, hogy megóvjuk az autónkat a súlyos meghibásodásoktól. Ha már megtörtént a baj, és érezzük, hogy a jármű nem úgy viselkedik, ahogy szokott, mielőbb szakszervizhez kell fordulni, így elkerülhetővé válhatnak a nagyobb javítással kapcsolatos kiadások.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.