Öntözés kisokos – mit és hogyan kell locsolni?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. március 25. 15:09

Akár cserepes növényről, fűszernövényről vagy újonnan telepített pázsitról beszélünk, könnyű elveszni a különböző típusok vízigényét illetően. Pár apró szabály betartásával és odafigyeléssel gyerekjáték lesz az öntözés, a növények pedig biztosan meghálálják!

Eszközök és időzítés

A hagyományos, egyszerű locsolókannától kezdve a profi öntözőrendszeren át a locsolóslagig rengeteg lehetőségünk van a locsolásra. Sok múlik a növények típusán és helyzetén, más-más öntözési technikákat preferálunk, és különböző eszközöket vetünk be a locsoláshoz. Bármilyen lehetőség, eszköz vagy technika áll rendelkezésünkre, a legfontosabb szempont az időzítés és a locsolóvíz minősége.

Az időpont rendkívül kritikus növényeink életben tartását illetően, ezért szigorúan kora reggel vagy az esti órákban öntözzük őket. Ennek több praktikus oka is van. Estére a föld visszahűl, és a nap nem égeti szét a megáztatott leveleket és virágokat. Víztakarékosság szempontjából sem elfelejthető, hogy hűvösebb időben kevesebb víz párolog el, mint forróságban. Így több folyadék kerül a földbe és a gyökerekhez, és növényeink tovább maradnak hidratáltak.

Rengeteg lehetőségünk van a locsolásra

Fotó: vasmuszakibolt.hu

 

Esővíz kontra vezetékes ivóvíz

Ha van lehetőségünk az esővíz gyűjtésére, érdemes megfontolni ennek használatát kerti és balkonnövények öntözésekor. Az esővíznek számos rendkívül hasznos és jótékony tulajdonsága van, ami sokat segíthet a növények életben tartásában és fejlődésében. A vezetékes ivóvízhez képest az esővíz jóval lágyabb, a legtöbb növény pedig éppen ezt preferálja a vezetékes helyett.

A nagyvárosi, gyárakhoz közel lévő településeken összegyűlt esővíz tartalmazhat szennyező anyagokat, megváltozhat a kémhatásuk, amik károsak a növényekre. Emiatt érdemes odafigyelni és megfontolni az esővíz gyűjtését és használatát lakóhelytől és környezettől függően.

 

Ahány növény, annyi öntözési praktika!

Egy biztos: nincs két egyforma növény, amely ugyanolyan igényekkel rendelkezik. Ha alaposan utánajárunk, milyen gyakran kell öntözni őket és milyen környezetben érzik jól magukat, nem fognak fejtörést okozni.

A szabadföldben termesztett növényekre jellemző, hogy nincs olyan nagy vízigényük, mint a cserepes növényeknek. Míg előbbinek elég a heti két öntözés, utóbbi gyakori, akár mindennapi áztatást, öntözést igényelhet.

A cserepes növények és fűszernövények jellemzően kisebb gyökérzettel rendelkeznek, ezért kevesebb, rövidebb időtartamú áztatás is megfelel nekik.

A fák és bokrok terebélyes és szerteágazó gyökérzete a föld alatt hosszú métereken át is futhat. Emiatt ezeket a növényeket sok vízzel kell öntözni, hogy biztosan mindenhova jusson folyadék számukra.

Ha úgy érzi, nehézséget okoz az öntözéssel kapcsolatos megfelelő eszközök megtalálása, keresse fel a VasMuszakiBolt.hu webáruházát! Találja meg az Önnek legmegfelelőbb termékeket, és legyen gyerekjáték az otthoni öntözés! (X)