Privát szféra a kertben – hogyan gátoljuk meg a belátást?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. október 07. 12:28

A családi házak egyik, ha nem a legnagyobb előnye, hogy saját udvarral rendelkeznek. Ezt a területet mindenki kedvére formálhatja, csinosíthatgatja, és ha kellemes az idő, akkor tökéletes helyszíne a pihenésnek.
Csakhogy a nyugalmat megzavarhatja, ha ház előtt az utcán elhaladó járókelők és autósok folyton belesnek a kertünkbe, vagy épp a szomszédunk bámészkodik át kíváncsi tekintetekkel. Ez sokak számára frusztráló lehet, így felmerülhet a kérdés, hogy vajon hogyan takarhatnák el kertjüket a külvilágtól? Ehhez adunk most pár ötletet.

 

Tömör kerítés panelekből

A privát szféra biztosításának legjobb módja az átláthatatlan, magas kerítés. Ehhez viszont többféle anyagot is használhatunk, például a magyar Nívó vállalat legújabb termékét, a panelkerítéseket.

Ezek lényegében alumíniumból készült táblák, melyeket csak apró rések díszítenek, így teljes egészében kizárják a kíváncsi tekinteteket a kertünkből. Sőt, a panelekkel megegyező színű és stílusú kapuk is rendelhetőek, hogy az egész megjelenés egységes legyen.

Mindegyik termék gondozásmentes, nem fog rozsdásodni, deformálódni vagy megfakulni, könnyű súlyuk miatt ráadásul a felszerelésük is egyszerű. A paneleket fix méretben gyártják, melyeket azonban szükség szerint feldarabolhatunk, vagy többet is felszerelhetünk egymás mellé, így a meglévő oszlopokhoz is hozzá tudjuk igazítani őket.

A privát szféra biztosításának legjobb módja az átláthatatlan, magas kerítés

Fotó: nivo.hu

 

Arra viszont figyeljünk oda, hogy az építési törvény Magyarországon maximum 2,5 méter magasságú kerítés telepítését engedélyezi, de az önkormányzatok saját hatáskörben felülírhatják ezt a szabályt. Mielőtt belefognánk az építkezésbe, mindenképp kérdezzünk rá a településünk jegyzőjénél, hogy mi a helyi rendelet erre vonatkozóan.

 

Átláthatatlan kerítés lécekből

Amennyiben idegenkedünk a panelkerítésektől, az is egy jó megoldás lehet, ha lécekből készítjük el. Hogyha ezeket szorosan egymás mellé vagy néhány milliméteres távolságra helyezzük el egymástól, akkor ugyancsak nem lehet majd belátni a kerítésen, így a végeredmény mondhatni ugyanaz lesz.

Ehhez használjuk a Nívó alumínium vagy acél kerítéselemeket, melyeket függőlegesen és vízszintesen is felszerelhetünk, tetszőleges hézagokat hagyva köztük. Mindazonáltal jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ennek a telepítése sokkal időigényesebb mint a panelkerítésé, hisz a léceket egyesével kell felszerelni.

 

Természetes kerítés sövényből

Ha a belátásgátlás mellett egyben több növényt is szeretnénk az udvarunkba, akkor érdemes megfontolni a sövényből álló kerítést. Egy szépen gondozott sövény csodásan mutat, és mindenféle izgalmas fazonra lehet nyírni. Ám érdemes azért kihúzni mögé egy drótkerítést is, nehogy egy kisebb testű kóbor kutya vagy más állat átpréselje magát az ágak közt, és bejöjjön az udvarba.

A szép sövény azonban nem pár nap alatt alakul ki, évek kellenek, mire a csemeték a kellő magasságúra és sűrűségűre nőnek, ráadásul folyamatosan nyírni kell őket. Ám aki szeret kertészkedni, annak minden bizonnyal ez nem akadály.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.