Röviden a keresőoptimalizálásról

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. június 19. 13:22

A keresőoptimalizálás avagy az angol betűszóval élve SEO története szorosan összefügg a legnagyobb keresőmotor, a Google algoritmusának fejlődésével.

A SEO fontosságát ma már egyetlen, az interneten jelenlévő cég vezetőjének sem kell ecsetelni, a láthatóság döntő fontosságú a cég fejlődése, bevételnövelése szempontjából.

Az információk egyre növekvő sokasága hívta létre az igényt egy óriási, minden fellelhető adatot tartalmazó világméretű adatbázis létrehozására. Ennek kategorizálása kulcsszavak alapján történt. Az internet őskora után már web robotok segítették az oldalak tartalmát vizsgálva megjeleníteni az eredményeket, ez már a mai keresőmotorok alapjának tekinthető. 1997-ben pedig regisztrálták a Google.com domain-t, 2009-ben a Bing-et.

 

Keresési találatok és keresőoptimalizálás

A keresőmotorok népszerűvé válásával megnőtt a bennük rejlő potenciál, így a honlaptulajdonosok rájöttek, hogy komoly pénzkereseti lehetőség rejlik az internetben. Ennek hatására megkezdődött a keresési találatok manipulálása. Ez hívta életre a Google keresőoptimalizálást, amely már a minőségi tartalomra helyezte a hangsúlyt, a rangsorolást ennek alapján végezte és végzi azóta is.

A SEO fontosságát ma már egyetlen, az interneten jelenlévő cég vezetőjének sem kell ecsetelni

Fotó: alhconsulting.hu

Kezdetben a keresők a felhasználó által beírt szavakra a kereséshez leginkább kapcsolódó szavakhoz viszonyítva adtak találatot, azonban a kulcsszóhalmozás miatt a módszer nem működött tökéletesen. Erre alkotta meg a Google a PageRank technológiát, a ma is használatos keresőoptimalizálási alapelveket.

 

Google SEO alapelvek

A 2000-es évek elejére a keresőmotorok közül a világhálót egységes egészként értelmező Google átvette a hatalmat, és az optimalizálási technikákat megreformálandó új irányelveket hozott létre. Korábban a helyezés alapját a visszamutató linkek adták, azonban ez is visszaélésekre adott lehetőséget, emiatt a Google algoritmusok a szavak jelentését vizsgálták, ezzel új irányt mutattak a keresőoptimalizálás terén.

A Google elsősorban a felhasználói élmény javítását tűzte ki célul, bevezette a személyre szabott keresés módszerét.

Megszületett a Google Analytics, amely a weboldal-forgalom és a kampányok mérésének eszköze.

Különböző Google-algoritmus frissítések követték egymást, a keresőoptimalizálás pedig már nemcsak a bloggerek és honlaptulajdonosok számára volt fontos, hanem a média, a közösségi média is használni kezdte a SEO-módszereket.

 

A keresőmotorok célja

A Google mellett a Microsoft Bing-je, valamint a Yahoo, a Yandex, a Baidu a legismertebb keresők, azonban egyértelműen a Google a világ leglátogatottabb oldala, ezáltal az online iparág vezetője. A keresőmotoron kívül egyéb szolgáltatásokat, funkciókat is kínál. Algoritmusa titkos, így a rangsorolás tényezői is, azonban a Google egyértelműen a felhasználók problémáinak megoldását tűzte ki célul.

A helyi keresés, a mobilra optimalizált reszponzív dizájn, a közösségi média egyre fontosabb szerepet tölt be a SEO-ban, és látszik az irány a hangvezérelt keresések felé. A folyamatosan változó technológiák miatt a keresőoptimalizálás magas szintű szakértelmet kíván.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.