Tanácsok a hisztamindiéta megkezdéséhez

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. október 17. 13:23

Megmagyarázhatatlan fejfájást, rendszertelen menstruációs ciklust vagy gyomor-bélrendszeri rendellenességeket tapasztalsz? Ha iszol egy pohár vörösbort, akkor egyből kipirul az arcod?

Netalántán viszket a nyelved vagy folyik az orrod, amikor banánt, avokádót vagy padlizsánt eszel? Abban az esetben, ha most nagyban bólogatsz, akkor valószínűleg hisztaminintoleranciában szenvedsz.

Ez egy nagyon frusztráló dolog, hiszen a tünetek gyakran a semmiből jönnek elő. Hogy segítsünk neked, ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy mi is az a hisztamin intolerancia, illetve hogy ilyenkor milyen élelmiszerekkel érdemes feltöltened a kamrádat például a Éléskamra finoman reform gluténmentes és vegán termékei közül.

 

Mi az a hisztamin?

A hisztamin egy olyan anyag, amely neurotranszmitterként fontos üzeneteket közvetít a testedtől az agyad felé. Egyfajta vörös zászlóként szolgál az immunrendszerben, és tájékoztatja a szervezetedet a potenciális támadókról. Ilyenkor az erek megduzzadnak, így a fehérvérsejtek gyorsan eljutnak a problémás helyekre.

Általában ezt az anyagot az enzimek lebontják, ha azonban ez nem történik meg megfelelően, akkor felhalmozódik, és hisztamin intolerancia alakul ki. Mivel a hisztamin végighalad a véráramban, hatással lehet a bélrendszerre, a tüdőre, a bőrre, az agyra és az egész szív- és érrendszerre. Így tünetek széles skálájához járulhat hozzá.

A hisztamin intolerancia egy nagyon frusztráló dolog, hiszen a tünetek gyakran a semmiből jönnek elő

Fotó: glutenmenteslisztek.hu

Hisztamindiéta

Miután kizárták nálad az ételallergiát, az eliminációs fázis következik, amely az elfogyasztott hisztaminmennyiség szigorú korlátozását jelenti 2-4 hétig. Az étrendet és a tüneteket fel kell jegyezni a saját étkezési naplódba, amivel a javulás és a visszaesés is nyomon követhető.

A nagy kérdés viszont az, hogy mit fogyaszthatsz ebben az időszakban. Ha az alapvető élelmiszereket nézzük, akkor sokaknak ebben a helyzetben a kenyér egy fájó pont lehet (az élesztő miatt magas a hisztamin tartalma). Ez a probléma azonban orvosolható az Éléskamra Vegán Házi fehér kenyér gluténmentes lisztkeverékkel, amelynek alapreceptjében ugyan fellelhető az élesztő, de anélkül is könnyen elkészíthető.

Amennyiben pedig édesszájú vagy, akkor javasoljuk például az Éléskamra finoman reform Vegán Bourbon Vaníliás krémpudingját. Nem tartalmaz édesítőt, és csak olyan összetevő található meg benne, amelyet nyugodtan fogyaszthatsz hisztamin intolerancia esetén is.

 

Következő szakasz

Miután letelt a 2-4 hét, fokozatosan újra bevezetésre kerülnek a hisztamin tartalmú élelmiszerek, hogy megtapasztald a küszöbértékedet. Ezt nem szükséges meghatározott sorrendben megtenned. Mi inkább azt javasoljuk, hogy először azokat az ételeket hozd be újra, amelyek a legjobban hiányoznak.

 

Néhány tipp a végére, amit nem árt észben tartani

Próbálj az eliminációs időszakban főként főtt ételt fogyasztani! Kerüld vagy korlátozd a konzervek és készételek fogyasztását! Továbbá a gyorsételeket is tanácsos elfelejtened, hiszen a bennük lévő mesterséges színezékek a hisztamin intolerancia fő kiváltó okai lehetnek.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.