Te hogy reagálsz a stresszes helyzetekre?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. november 27. 09:56

Talán soha nem érte az embereket annyi stressz, mint ami manapság ér bennünket. A saját mikrokörnyezetünkön túl még a tágabb környezetünkben történő dolgokon is stresszelhetünk, no meg persze minden nap történik valami, amin lehet egy kicsit idegeskedni.

Persze stresszhelyzet és stresszhelyzet között is van különbség, ami azonban azonos, az a rájuk adott válaszod. Ebben a cikkben annak próbáltunk utánajárni, miért is esik nehezére az embernek megfelelően reagálni ezekben a szituációkban.

 

Gyakran fagysz le?

Ha gyakran tapasztalod azt, hogy stressz esetén teljesen leblokkolsz, akkor mindenképpen érdemes élni a videopszichologus.hu online konzultációinak a lehetőségével.

Mert igazából teljesen mindegy a helyzet, ha nem tudsz megfelelően reagálni, ha nem tudod megvédeni magad, a határaidat és az érdekeidet, akkor bizony sokkal nehezebben fogod megélni az életet.

Soha nem érte az embereket annyi stressz, mint manapság

Fotó: videopszichologus.hu

Gondolj csak bele, mennyi olyan eset van, ahol gyorsan kell cselekedni, gyorsan kell dönteni vagy épp visszavágni. Néhány embernek ez pofonegyszerűen megy, mindig azonnal tud reagálni, frappáns választ adni, míg másoknak ez lehetetlen küldetésnek tűnik.

 

Minden helyzet más cselekvést kíván!

Ahogy már fentebb is említettük, nincs két egyforma helyzet. Akkor is gyorsan kell cselekedni, amikor tűz üt ki az otthonodban, amikor valaki a buszon indokolatlanul közel kerül hozzád, vagy amikor a munkahelyeden rajtad köszörüli a nyelvét az, aki kevésbé sikeres, kevésbé csinos vagy épp kevésbé közkedvelt, mint mondjuk te.

Az agy ilyen helyzetekben védekező reakcióként leblokkol, lefagy, megpróbálja kizárni az eseményeket, hogy neked minél kevesebb károd származzon belőle, minél kevesebbre emlékezz. Ez is megmagyarázza a tragédiákat átélő emberek emlékezetkiesését.

Csakhogy a kevésbé tragikus esetekben nem árt kialakítani egy megfelelő védekező rendszert, erre alkalmas lehet az is, ha online pszichológiai konzultáción veszel részt a videopszichologus.hu szakembereinek valamelyikével.

Mert ezekben a helyzetekben cselekedni kell, mikor így, mikor úgy. A főnök, aki az imént még tiszteletlenül beszélt veled, megérdemel a részedről egy határozott kiállást, hogy tudja, mindent ő sem engedhet meg magának. Az építkezésen dolgozó munkások illetlen beszólásait vagy egy frappáns visszavágással oldd meg, vagy kapcsolj eggyel nagyobb sebességi fokozatba. Ne hagyd senkinek, hogy olyat tegyen veled, ami neked nem jó!

 

Az önismeret a legfontosabb!

Ahhoz, hogy minden helyzetben a lehető legjobban reagálj, elengedhetetlen az önismeret. Ha ugyanis ismered magadat, tudod, hogy bizonyos helyzetek mit hoznak ki belőled, akkor máris felkészültebben tudsz belemenni ezekbe a csörtékbe.

Ne félj segítséget kérni, ha úgy érzed, akár az önismeret, akár a stresszkezelés területén elakadtál, hiszen ezek roppant fontos elemei annak, hogy boldog és elégedett életet élhess, megéri dolgozni rajtuk!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.