Tedd próbára magad fejtörő kvízekkel!

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. október 19. 15:57

Aki tudatosan éli az életét, az minden bizonnyal nemcsak a testére, hanem az elméjére is igyekszik odafigyelni. A kutatások szerint érdemes foglalkozni az agy karbantartásával, mivel aki így tesz, annak idősebb korában is fittebb lesz az elméje.
Szerencsés esetben az embernek olyan a munkája, hogy napi szinten kell használni az agyát. Vannak azonban, akiknek monoton feladataik vannak a hétköznapokban, ám nekik sem kell beletörődniük a sorsukba. Egy jó hobbival, mint például a Keresztlabda oldalán található kvízek kitöltésével, trenírozni lehet az elmét.

 

Milyen témájú kvízekről van szó?

Az oldalon található kvízek egy része tudáspróba jellegű. Ezek segítségével lemérheted, hogy milyen az általános tudásod. Az ilyen kérdéssorokban nem egy adott téma köré csoportosulnak a kérdések, hanem vegyesen az élet minden területéről vannak feladványok.

Fontos, hogy az elménket is megtornáztassuk néha

Fotó: keresztlabda.hu

 

Vannak természetesen olyan játékok is, amelyek során fókuszáltan egy témakörhöz tartozó kérdésekre kell felelni. A földrajzi kvízek közül nagyon izgalmas a vaktérkép kvíz, ahol a játék megalkotói arra várják a választ, hogy mi hol van Európában. A történelem kvízek esetében jellemzően egy adott kor kapcsán záporoznak a kérdések, mint például a Kádár-korszakról vagy az ókori római istenekről. A fordított történelmi kvíz esetén pedig egy évszám alapján kell kitalálnod, hogy mi történt akkor.

A KRESZ vizsga kvíz nemcsak szórakoztató, hanem rendkívül hasznos is. Ha még nincs jogsid, de készülsz a tanfolyamra, akkor szórakoztató formában képezheted magad. Ha már régóta vezetsz, akkor sem árt felfrissíteni az emlékezeted, hiszen vannak olyan táblák, amikkel nem minden nap találkozik az ember.

 

Akadnak rendkívül szórakoztató kvízek is

A tudáspróba jellegű kvízek hasznosak, de néha jó egy kicsit lazább témájú kérdéssorokat kitölteni. Erre remek lehetőséget kínálnak a retró témájú fejtörők.

Az egyik ilyen esetében ikonikus régi tárgyakat kell felismerned. Ha még az ezredforduló előtt születtél, vagy gyakran volt lehetőséged meglátogatni a nagyszüleidet, dédszüleidet, akkor egy kicsit könnyebb dolgod lesz. Ha nem így volt, akkor se csüggedj, hiszen mindig vannak válaszlehetőségek, nem fejből kell tehát megválaszolnod az egyes kérdéseket.

Tesztelheted a tudásod a híres Táncdalfesztivál kapcsán, amelyet több mint fél évszázaddal ezelőtt rendeztek. Vannak a 80-as és 90-es évekkel kapcsolatos kvízek is, amely során olyan feladványokra kell felelned, minthogy hogy hívták Frakk gazdáit vagy mi volt a Szomszédok sorozatban Fehér Anna karakterének a neve.

 

A bonyolultabbnak tűnő kvízektől se riadj vissza!

A sikerélmény fontos, de édesebb a siker, ha olyan fejtörőket kell megoldani, amik komolyan elgondolkodtatnak. A félelmekkel kapcsolatos kvíz példának okáért kitűnően alkalmas erre. Vajon meg tudod mondani, mit jelent az agorafóbia, vagy mitől retteg az ophidiofóbiás?

Számos új szót és kifejezést tanulhatsz meg, ha kitöltöd az idegen szavakkal kapcsolatos kérdéssort. Ilyen lehet a fáma, de megtudhatod azt is, hogy a borszakértőt hogy mondják idegen kifejezéssel.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.