Újra lendületet kaphat a gasztroturizmus

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. május 23. 19:18

A magyar konyha ízletes és különleges, tipikus ételeinknek történelmük van, de kiváló borainkról se feledkezzünk meg! A gasztroturizmus belföldön éppúgy újra lendületet kaphat, mint ahogy külföldön - például Olaszországban -, ez már régóta népszerű utazási forma.

Mit értünk gasztroturizmus alatt?

Néhány évvel ezelőtt a gasztroturizmus mint fogalom hazánkban még nem létezett. Idővel, ahogy egyre több magyarországi imázsfilm fontos elemévé vált, népszerűek lettek a fenntartható utazás irányelvei, létrejött a turizmus ezen szakiránya is.

A gasztroturizmus magában foglal minden olyan tevékenységre irányuló utazást, ami az adott ország, régió ételeinek-italainak megismerését tűzik ki elsődleges célként. Olyan kézműves gasztronómiai kisvállalkozások, gasztrofesztiválok, híres éttermek, kávézók vagy éppen gasztronómiai múzeumok meglátogatása kerül a középpontba, ahol a vendégek első kézből ismerhetik meg a konyhaművészetet és kóstolhatják meg termékeit.

Magyarországnak jó néhány nagy múltú étterme, cukrászdája van, mely méltán vált nemzetközileg ismertté

Fotó: receptneked.hu

 

Gasztronómiai fesztiválok, tematikus ízutazás

Miért olyan népszerű egy bortúra vagy egy főzőtanfolyam? Élményt ad. Amellett, hogy megismerkedünk az adott régió történelmével, a helyi szokásokkal, hagyományokkal, elleshetjük a konyhaművészet jellegzetes fogásait és receptjeit, belekóstolhatunk tipikus ételeik-italaik kínálatába.

Hazánkban a gasztrofesztiválok igen hamar nagy népszerűségre tettek szert, és évről évre növekvő érdeklődésre tartanak számot. Ezeket a rendezvényeket a helyi kézművesek kirakodóvására kíséri, régi magyar mesterségekkel ismerkedhetünk, ahogy a hagyományőrző csoportok, néptáncegyüttesek is bemutatkozhatnak. Mind a régió meglátogatását ösztönző, élményalapú esemény, ahol a fókusz a helyi gasztronómián van, mint például a halászléfőző versenyen a Bajai Halászléfesztiválon.

Jó ötlet lehet egy tematikus ízutazást szervezni, amelyhez kitűnő alapot biztosítanak a séfek receptjei, ha éppen otthonunkban, baráti összejövetelen szeretnénk valami különlegeset nyújtani.

 

Éttermek, cukrászdák, múzeumok mint a gasztroturizmus úti céljai

Magyarországnak jó néhány nagy múltú étterme, cukrászdája van, mely méltán vált nemzetközileg ismertté. Ezek meglátogatása, a történetük megismerése és az eredeti ízek megkóstolása szintén motiváció a gasztroutazás témakörében. Budapesten a Gundel Étterem vagy a Gerbeaud Cukrászda több mint 100 éves múltjával minden látogatót lenyűgöz.

Vannak olyan magyar étel-, italkülönlegességek, amelyek “otthonához” egy múzeum is társul. Gasztro úti célként tekinthető, ahol élmény vár a vendégekre a jellegzetes ízek kóstolása mellett, a Szentendrei Marcipánmúzeum vagy a Zwack Unicum gyára.

Összességében, ha a belföldi turizmust nézzük, mindenképp lendületet kaphat a gasztroturizmus, hiszen minden régió egyedi adottsága megvan hozzá, és egy tematikus gasztrotúrával örök élményben lehet részünk.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.