Van előnye annak, ha gamerek vagyunk? 3+1 érv a videójátékok mellett

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. április 29. 14:23

A legtöbb gyerek már valószínűleg unalomig hallgatta, hogy mennyire káros a videójátékozás, és hogy mennyi más értelmesebb dologgal is foglalkozhatna helyette.

Nagyon megosztó formája ez a szórakozásnak, mely főleg az információhiányból és a meg nem értettségből adódik.

 

A videójátéktól függők és agresszívek leszünk?

Sokan azonosítják még mai napig is úgy a videójátékokkal való játszást, mint azon tevékenységek egyikét, mely agresszívvá tesz és egyben függővé is. Bár valamennyi valóságalapja van ennek is, azért ha a szülő által kontrollálva van a játék, akkor számos előnye is lehet a gamerkedésnek.

Ha felmegyünk a MiskolcAllas oldalra, akkor nem fogunk találni olyan állásajánlatot, melynél elvárás a legalább 2 év gamerkedés. De számos olyan elvárást igen, melyben segítségünkre lehet a kontrollált játék. Lássuk is, hogy mi az az 5+1 érv, ami mellette szól!

 

1.Jobb problémamegoldás

A játékok jellemzően valamilyen probléma megoldásán alapulnak. Ráadásul egymás után többel is meg kell küzdenünk, és ezek egyre csak nehezebbek és nehezebbek lesznek.

A kontrollált játék fejlesztheti bizonyos képességeinket

Fotó: miskolcallas.hu

 

Mindez arra sarkallja a játékosokat, hogy folyamatosan előre tervezzenek, stratégiákat alakítsanak ki, vegyék számba a lehetőségeket, szervezzenek és rugalmasan módosítsák a terveiket, ha szükséges. Ez pedig kiválóan fejleszti a problémamegoldó képességet.

 

2.Egészségesebb

Nagyon sokan olyan széken ülnek otthon, ami nem éppen a legkényelmesebb, ráadásul még mellé az egészséget, a helyes testtartást sem támogatja. Ellenben akik gamer széket vásárolnak (mert a játékhoz ez “dukál”), nemcsak menőnek érezhetik magukat, de tehetnek azért is, hogy hosszabb távon se vegye annyira igénybe a testüket a sok ülés.

 

3.Eligazodás térkép nélkül

Számos olyan 3D-s világ van, melyben úgy kell eligazodniuk a gamereknek, hogy nem látnak túl messzire, nincs GPS-jelük, sem navigációs applikációjuk. Ez pedig rákényszeríti őket arra, hogy támpontokat találjanak, értelmezzék a távolságokat és tereket, mely végül oda vezet, hogy javulni fog a térérzékelő képességük.

 

4.Barátok szerzése

Bár sok gyerek ilyenkor csak virtuális barátokat szerez, de van, aki ebből is tovább lép, és találkozókon mélyebb kötelékek is születhetnek. Sok gyermek számára nehézkes a közösségbe való beilleszkedés, és ebben a játék óriási segítség számukra. Így sokkal könnyebben oldódnak, kevésbé zárkózottak, sokkal merészebbek, kommunikatívabbak.

 

5.Fantázia

Amikor még nagyon kicsi a gyerek, akkor jó megoldás a legó vagy az egyéb építős játékok. Ezek is sok fantáziát igényelnek, de amikor már nagyobb lesz a gyermek, akkor főleg a társak miatt cikivé is válhat. Épp ezért a videójáték megfelelő alternatíva lehet, jól helyettesítheti akár a legót is. Ugyanis ezek is kiválóan fejlesztik a kreativitást, érdeklődővé teszik a gyereket.


És még egy érv: 5+1. Gamer vagy streamer karrier?

Ma már akár a hobbinkból is megélhetünk, például gamerkedésből a versenyeken való részvétellel. De akár streamerek is lehetünk, közvetíthetjük online, ahogy játszunk. Csodálatos világban élünk!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.