Közel 70 milliárd forint az energetikai támogatás kerete – podcast

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 22. 19:09

A turisztikai kkv-k energetikai támogatási programjának két eleméről, a rezsitámogatásról és energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukcióról beszélt Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese a Trend FM-en.

Már több mint 400-an regisztráltak a hazai szálláshely-szolgáltatók és vendéglátóhely-üzemeltetők közül a kkv-k energetikai támogatási programjára, további 400 vállalkozásnak pedig folyamatban van a regisztrációja – mondta el a beszélgetés során Bődi Ivett.

A két, egymással részben összekapcsolódó elemből álló program egyik hívószava a rezsitámogatás: az igénylők a 2023 első negyedéves rezsiszámláik (földgáz, villamosenergia, távhő) növekményére 50 százalékos közvetlen, vissza nem térítendő támogatást kapnak. Ily módon a 2022 első három hónapjához viszonyított növekmény felét kaphatják vissza rezsitámogatás formájában. A lehetőség a teljes kkv-szektorra, összességében 21 ezer piaci szereplőre terjed ki, beleértve a mikro vállalkozásokat és az egyéni vállalkozókat is.Az igénylés első lépését jelentő regisztrációra az Ügyfélkapun keresztül április 30-ig van lehetőség, a pályázatok benyújtási határideje 2023. június 30-án zárul. Amint azt a vezérigazgató-helyettes kiemelte, a gyors és egyszerű folyamat 1,5 óra alatt elvégezhető, ehhez mindössze a cégadatokra, a munkavállalók adataira és az energiaszámlákra van szükség. A likviditási nehézségekkel küszködőknek nagy segítség, hogy a pályázat folyamatosan igényelhető. Akinek a januári számlái már rendelkezésre állnak, akár már most is benyújthatja az igénylést, melynek elbírálására 5 nap, a támogatás folyósítására pedig 10 nap áll rendelkezésre.

A két komponensből álló program másik eleme az energetikai beruházási támogatás, melyre kizárólag a rezsitámogatást igénybe vevő vállalkozásoknak van lehetősége jelentkezni.

Az összetett és jól felépített pályázat előnyeit hangsúlyozva Bődi Ivett kiemelte, hogy a rezsitámogatáson visszakapott összeget akár az önerő kiegészítésére is lehet használni az energetikai hatékonyságot növelő beruházásnál. Ennek révén olyan korszerűsítést valósíthatnak meg a szektor képviselői, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak versenyképességük növeléséhez, dolgozóik megtartásához és ezáltal az egész ágazat stabilitásához – tette hozzá.

Ha egy vállalkozás 100 millió forintból valósít meg energiahatékonysági beruházást, melyhez 50 millió forint értékben van szüksége hitelre, a 15 százalékos önerő-kiegészítő, vissza nem térítendő támogatás keretében így összesen 7,5 millió forintra pályázhat, amennyiben a megvalósításhoz a kedvező feltételekkel elérhető Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt igényli – érzékeltette egy példával a lehetőséget.

Az Érczfalvi András műsorvezető által készített teljes interjút, amelyben ismertették a pályázati részvétel főbb kritériumait, a podcastban tudja meghallgatni.