100 ösztöndíjas helyet ajánl fel szakmai képzésekre a Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Forrás: turizmus.com

 2022. június 02. 11:36

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány a Rendezvény ReStart 2022 konferencián bejelentette, hogy a szektor segítésére ősztől ösztöndíjprogramot hirdet felnőttoktatási szakmai képzőhelyek számára, és további 15 rendezvényipari szereplőtől vállalja át a felsőoktatási szakmai gyakorlat díját.

A május 31-én, a Bálnában megrendezett konferencia fókuszában idén a rendezvényipari szakemberképzés állt, hiszen az iparág súlyos munkaerőhiánytól szenved.

Oszkó-Jakab Natália, az alapítvány kuratóriumi társelnöke nyitóbeszédében felidézte, milyen bizonytalan körülmények között született meg tavaly a Rendezvény ReStart konferencia, mekkora volt az igénye a rendezvényiparnak a személyes találkozására, a közös gondolkodásra és a konkrét iránymutatásokra az egészségügyi veszélyhelyzet teremtette helyzetben. Mindezt szerencsére mostanra magunk mögött tudhatjuk: „Sokkal több rendezvényt tartanak meg idén, ez is jelzi a Covid-19 járvány utáni visszatérést, ugyanakkor nagyon érezzük magunkon a munkaerőhiány szorítását is sokszor a szervezés közben.”

rendezvenyrestart

Ősztől összesen 100 ösztöndíjas helyet ajánl fel az alapítvány rendezvényszervezői, illetve háttéripari képzésekre

Fotó: Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Beszédében elmondta, hogy az Alapítvány az elmúlt egy évben több kutatást indított, melyek közül az egyik célja annak feltérképezése, hogy a hazai intézmények milyen rendezvényipari képzési portfólióval rendelkeznek, azaz hol és mit tanulhatnak, honnan érkezhetnek a jövőbeni új kollégák.

„Ahogy megismertük a képzőhelyeket, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány már tett is lépéseket, hogy javítson a szakma helyzetén:Ősztől összesen 100 ösztöndíjas helyet ajánlunk fel rendezvényszervezői, illetve háttéripari képzésekre a partner felnőttoktatási intézményekben. A képzések költségeit pedig az Alapítvány teljes egészében átvállalja a diákoktól.” – jelentette be Oszkó-Jakab Natália a konferencián.

Hozzátette, a képzési ösztöndíjak mellett az Alapítvány létrehoz egy alapot, melyből olyan mikró-, kis- és középvállalkozások részesülhetnek, akik csak így engedhetik meg maguknak a felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlatra történő fogadását. A vállalkozásokat úgy támogatják majd, hogy átvállalják a szakmai gyakorlaton résztvevő hallgatók után jogszabály alapján fizetendő díjat, amely az ilyen vállalkozások számára sokszor aránytalanul nagy terhet jelent és ami miatt sokszor nem jutnak fiatal munkaerőhöz.

Az ösztöndíjprogram és szakmai gyakorlati alap részleteiről a nyár folyamán értesülhetnek majd az érdeklődők az MTPA oldalán.

„Úgy tűnik minden évben alapjaiban új problémákról kell beszélgetnünk. 2020-ig volt tíz olyan év, amikor minden jó volt ebben a szektorban, rendezvények voltak, ügyfelek, volt náluk büdzsé, teljesen mások voltak a kihívások. Aztán 2020-ban a túlélésről kellett beszélni és a pandémiáról, 2021-ben az újraindulásról és a bizonytalanságról, most pedig arról kell beszélgetni, hogy hogyan kezeljük a Covid-19 járvány miatti meg nem tartott rendezvények bepótlásából, és az azóta meghirdetett új rendezvényekből keletkező rendezvényhullámot.” – kezdte nyitóbeszédét Botond Szabolcs, az Alapítvány kuratóriumi társelnöke. Hozzátette, hogy az idei rekordszámú eseménnyel párhuzamosan még égetőbb kérdés lett a szakmában jelenlévő munkaerőhiány és még inkább látszik, mennyire nehéz megfelelő utánpótlást biztosítani.

rendezvenyrestart

A konferencia fókuszában idén a rendezvényipari szakemberképzés állt, hiszen az iparág súlyos munkaerőhiánytól szenved

Fotó: Magyar Turisztikai Program Alapítvány

 

„Ha nincs utánpótlás, nincs rendezvény” – tette hozzá, utalva arra, hogy az utóbbi időszakban több rendezvény maradt el azért, mert nem volt elég szakember azok színvonalas lebonyolításra. „A cél az, hogy egy kiszámítható, élhető környezetet tudjunk teremteni, és előre tervezhető életpálya kialakulását segítsük elő a szektorban.” Az ösztöndíjprogram és a szakmai gyakorlati alap mellett a kutatások és az azok eredményeként ősszel jelentkező digitális oktatási térkép platform is ezt a célt szolgálják.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója is többek között a rendezvényturizmus fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy a hazai turizmus fellendítésében jelentős szerepet játszanak a különféle belföldi, illetve nemzetközi rendezvények.

rendezvenyrestart

Július 1-től az NTAK-ban való adatrögzítés a rendezvényeket, mint attrakciókat is érintette volna, de a határidőt végül kitolták jövő év elejére

Fotó: Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Köszöntőjében kitért arra is, hogy a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiában, azaz a Turizmus 2.0-ban a fókusz az adatvezérelt marketingen van, a minél pontosabb adatok megszerzésében és feldolgozásában, illetve a marketingtevékenységben pedig segítségükre vannak az olyan rendszerek is, mint az Nemzeti Turisztikai Adaszolgáltató Központ, azaz az NTAK. Az NTAK rendszerét a szálláshelyeknél már sikerrel használják a vendéglátásban és a turisztikai attrakcióknál pedig hamarosan lényeges segítséget jelenthet az adatvezérelt marketingkampányok kialakításában.

Július 1-től az NTAK-ban való adatrögzítés a rendezvényeket, mint attrakciókat is érintette volna, azonban a Magyar Turisztikai Program Alapítvánnyal egyeztetve a Magyar Turisztikai Ügynökség az adatszolgáltatás határidejét kitolta jövő év elejére, kellő időt hagyva ezzel a rendezvényszakmának a felkészülésre és a rendszer megismerésére.