Ezen a 36 településen épülnek új bringa- és görparkok

Forrás: turizmus.com

 2021. április 16. 12:04

Több mint 1,1 milliárd forintból 39 új bringa- és görpark épül az Aktív Magyarország programban 2022 tavaszáig – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

A kormánybiztosi iroda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség bevonásával 2021-ben is országos bringapark programot hirdetett azzal a céllal, hogy Magyarországon minél nagyobb számban és minél magasabb színvonalon álljon rendelkezésre a sportolni vágyók számára bringa- és görpark. Az 50 százalékos önrész mellett idén 558 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtanak ilyen létesítmények építésére.A támogatásra minden olyan önkormányzat, önkormányzati szerv, nemzetipark-igazgatóság, erdészeti szervezet, sportegyesület, natúrpark, egyházi szervezet, illetve egyéb civil- és gazdasági szervezet jelentkezhetett, amely vállalta, hogy bringa-, illetve görparkját legkésőbb 2022. március 31-éig megvalósítja.

bringapark_123rf

2022 májusára újabb 36 településen nyílik bringa- és görpark

Fotó: 123rf.com

Az Országos Bringapark Program iránt idén is hatalmas volt az érdeklődés, a pályázók közül 39-en nyertek támogatást. Az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően országszerte összesen 1,1 milliárd forintot meghaladó értékben létesülnek bringa- és görparkok az elkövetkező hónapokban. A hozzájárulási összegeket nem kizárólag a bringaparkok építésére, hanem a közvetlen környezetükben felépülő, vagy felújítandó infrastruktúra fejlesztésére is fordíthatják a jelentkezők.

Az építési program támogatási kerete számos különböző pályatípust tartalmaz. A pályázók single trailek (egy nyomvonalas, földutas pálya), pumpapályák (épített, egyensúlyérzéket fejlesztő ügyességi pálya) és kifejezetten az extrém sportok szerelmeseinek szánt BMX-, triál- és görparkok, valamint dirt/freeride pályák létesítését vállalták.

Az így létrejövő parkokkal a kormány célja az volt, hogy az alapvetően óvodás és alsó tagozatos korú gyermekek számára épült hagyományosabb játszóterekből már kinőtt fiataloknak ne a digitális világ legyen az egyetlen alternatíva a szabadidő eltöltésére – írták.

A szakmai anyagok elbírálása alapján 2022 májusában újabb 36 településen nyílik bringa- és görpark. A települések listája országos lefedettséget mutat, kisebb lélekszámú községek éppúgy megtalálhatóak benne, mint nagyobb lakossággal rendelkező városok.

Bringaparkok épülnek Balassagyarmaton, Békéscsabán, Biatorbágyon, Budakeszin, Budapesten Kőbányán és Újbudán is, továbbá Cegléden, Domaszéken, Dorogon, Gencsapátin, Győrött, Gyulán, Hajdúböszörményben, Hosszúhetényben, Iszkaszentgyörgyön, Karcagon, Kiskunfélegyházán, Komlón, Kozármislenyen, Mátraszentistvánon, Nagymaroson, Nemesvámoson, Pápán, Pécsett, Sopronban, Szekszárdon, Szentgotthárdon, Szurdokpüspökin, Tarjánban, Vácott, Vácrátóton, Velencén, Veszprémben, Zircen, illetve Debrecenben, ahol azonnal két ilyen létesítmény is épül. Mindezeken felül görparkok létesülnek Fóton, Győrött és Törökbálinton is.

A program lebonyolítója az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.