160 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást

Forrás: MTI

 2021. április 14. 14:25

Mostanáig több mint 160 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szektorokban működő cégek a megítélt támogatások 99 százaléka, mintegy 68 milliárd forint már meg is érkezett a vállalkozások számláira.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára az ITM közleményében kiemelte: "Eddig több mint 26 ezer vállalkozás igényelte mintegy 163 ezer munkavállalójának az ágazati bértámogatást. Mostanáig összesen 68 milliárd forinttal segítettük a hazai cégeket a talpon maradásban, a munkahely megőrzésében. A kifizetéseket a lehető leggyorsabban intézik a kormányhivatalok, a megítélt támogatások 99 százaléka már megérkezett a cégek számláira."

A munkabér kétharmadát fedezi az állami támogatás

Fotó: 123rf.com

Az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi - emlékeztetett az ITM.

"A gazdasági mutatók mögött emberek, családok vannak. Meg kell védenünk a munkahelyeket, segítenünk kell a vállalkozásokat abban, hogy talpon maradjanak, és amint lehetséges, újult erővel indíthassák be az üzleteiket. A veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldása a beoltottak számának európai szinten élenjáró ütemű növekedésével már megkezdődhetett.

A koronavírus hatásainak leginkább kitett cégek ennek ellenére még az áprilisi bérekhez is kérhetik az ágazati bértámogatást a hónap végéig" - tette hozzá Schanda Tamás.