200 ezres minimálbér és turisztikai modellváltás Budapesten

Forrás: MTI

 2021. június 09. 11:45

Magyarország újraindul címmel szervezett konferenciát a Világgazdaság, amelyen Orbán Viktor, Varga Mihály és Matolcsy György is előadást tartott. A miniszterelnök szerint a legszegényebb régiók felzárkóztatása, a minimálbér további emelése és a budapesti turisztikai modellváltás is fontos teendő.

A magyar gazdaság teljesítménye már a nyári hónapokban meghaladhatja a  koronavírus-válság előtti szintet - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaság konferenciáján.

A pénzügyminiszter kiemelte: az online kasszák adatai alapján a vendéglátás forgalma megugrott, jelenleg az ágazat teljesítményének szintje eléri a járvány előttit.

Rámutatott: a tárca szerint a következő időszakban a gazdasági lendületet a foglalkoztatás, a bérek növekedése, az újonnan kiépült vállalati kapacitások beindulása és az uniós transzferek segítik.

Visszafogja azonban a lendületet a gyenge külföldi turizmus, az uniós visszafogottabb kereslet és a hiteltörlesztési moratórium kivezetése.

A kedvező jelek közé sorolta, hogy a munkaerőpiac elindult felfelé, a munkanélküliség mélyen 4 százalék alatt lehet hamarosan. A foglalkoztatottak száma továbbra is meghaladja a 4,5 milliót.

 

Matolcsy György: már júniusban kamatot emelhet a jegybank


A monetáris politikai fordulat akár már júniusban is elkezdődhet, amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már ebben a hónapban sor kerülhet a kamatemelésre - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a konferencián.

A jegybankelnök elmondta, hogy a magyar GDP a harmadik negyedévben elérheti a válság előtti szintet. A járvány okozta válság mélysége szinte azonos volt a 2008-aséval, a helyreállítás azonban most sokkal gyorsabb - Magyarország esetében a helyreállítási szakasz másfél évig tarthat - hangsúlyozta.

Matolcsy György úgy fogalmazott, a magyar válságkezelés eredményes volt, 2020-ban a magyar gazdaság visszaesése kisebb volt az uniós átlagnál, 2021-ben pedig a növekedési adatokkal az ország az EU-ban a legjobb pozíciót foglalta el.

Matolcsy György szerint új reform program indítására, egy harmadik Széll Kálmán tervre lenne szükség annak érdekében, hogy a 2010-es évek után a 2020-as éveket is megnyerje az ország.

 

Kétszázezres minimálbér és turisztikai modellváltás Budapesten

Kétszázezer forintos minimálbérnek kell lennie a horizonton - jelentette ki a konferencián Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a konferencián

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A kormányfő kiemelte: azonban ha "rázúdítunk" egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható.

Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk - 200 ezer forintot egy vagy két lépésben - akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével - mondta.

A legrosszabb helyzetben lévő régiók felzárkóztatását nevezte az egyik legfontosabb célnak szerdán a miniszterelnök az Európai Unió következő hétéves költségvetésével kapcsolatban.

Orbán Viktor azt is mondta, nem engedhető meg, hogy míg Budapest az európai átlag fejlettségi szint 110-130 százalékán áll, messze az európai átlag felett, közben Magyarország négy legrosszabb helyzetben lévő régiója ott van az EU húsz legrosszabb helyzetű régiója között.

Hozzátette: ha forrás lesz az EU-ból, akkor mindet ezekbe a régiókba kell elküldeni. Nemcsak azért, mert így igazságos, gazdaságilag így észszerű, hanem azért, mert nem akarják "megavárosokká" átalakítani Magyarország településszerkezetét, meg akarják őrizni a falvakat, a kisvárosokat és a városokat.

A miniszterelnök azt is elmondta, a nagy turisztikai vonzerőt jelentő fővárosok, Párizs, vagy Róma üzleti modelljét megnézve látható, hogy bár ott a külföldiek száma magasabb, de egészségesebb arány van a külföldi és a belföldi turisták között.

Budapest turizmusa 90 százalékban külföldiekre, 10 százalékban a magyarokra épül. Ez nem lesz versenyképes - hangsúlyozta.

Kifejtette: nem fog visszaállni olyan nemzetközi rend, amelyben bármely nagy főváros, amely pénzt akar csinálni a turizmusból, megengedheti magának, hogy "mellőzze a saját polgárait".

Orbán Viktor szerint Budapestnek ki kell építenie olyan turisztikai kapacitásokat is, amelyeket a vidéki magyarok vesznek igénybe. Ehhez egy turisztikai üzleti modellváltást kell végrehajtani - közölte.

Hozzátette: reméli, hogy a budapesti kamara, vagy az ezzel foglalkozó szakmai szervezetek megkeresik a kormányt javaslataikkal.