Pezsgőkonferencia Etyeken

Forrás: MTI

 2020. szeptember 03. 15:05

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a második alkalommal, Gondolatok a buborék körül címmel megrendezett pezsgőkonferencián, Etyeken rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban, a járvány miatt sok prémium bor- és pezsgő-előállító szenvedett bevételkiesést, emiatt külön támogatást kérvényezhettek. Több mint 700 borász igényelt 2,2 milliárd forintot, emiatt kiegészítették a keretet, hogy a szakmának teljes körű támogatást nyújthassanak – tette hozzá.

Az államtitkár szerint sikeres a tízmilliárdos szőlő-bor ágazati válságkezelő program, amit jól mutat, hogy egyensúly közeli állapot alakult ki a kínálati és keresleti oldalon.

Ma Magyarországon évente 24 millió palack pezsgőt állítanak elő

Fotó: 123rf.com

Ma Magyarországon 24 millió palack pezsgőt állítanak elő, ebből mintegy ötmilliót exportálnak, s a magyar pezsgőt az exportpiacokon közel kétszeres áron értékesítik a magyar borhoz képest – mondta Feldman Zsolt.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar pezsgő-előállítás „nem a legegyszerűbb adminisztrációs környezettel körbevett” szektor, mivel sok szabályozás betartását követeli meg. Reményét fejezte ki, hogy a 2013-as adminisztrációs egyszerűsítést követően – amikor a pezsgőkészítés lehetősége megnyílt a családi borászatok számára – 2021-ben a teljesen megújuló borászati szabályozás tovább javítja az adminisztrációs környezetet.

Rókusfalvy Pál borász, a konferencia társszervezője kiemelte, Etyek „a magyar pezsgő hazája” azért szervezte meg a konferenciát, hogy minél inkább fogyasztható legyen az ünnepek itala a hétköznapokban is.

Úgy vélte, ehhez a tapasztalatok átadása mellett feltétlenül szükséges, hogy harminc év keresgélés után a borászok megtalálják saját útjukat. Rámutatott, hogy a magyar borászok csak egymást segítve, saját képességeikben maximálisan megbízva javíthatják tovább termékeiket, s ha ezzel megvannak, akkor „mehetnek ki a nagyvilágba”.