25 éves a Virágos Magyarország verseny

Forrás: turizmus.com

 2018. november 16. 16:51

A tavalyinál is több, összesen 324 település közül idén Szolnok, Nagykőrös, Csemő és Dozmat nyerték el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját.

A 25. jubileumi díjátadó alkalmából több különlegességgel is készültek a szervezők. Az MTÜ a 25. jubileum alkalmából minden pályázó településnek facsemetét, egy oszlopos gyertyánt ajándékozott. Az őshonos parkfa karakteres formájú, az ország valamennyi településén telepíthető.

A kerek évforduló alkalmából emellett „Jubileumi díjat” vehettek át az Arany Rózsa díjas települések közül a legjobban teljesítők: Székesfehérvár, Eger, Balatongyörök és Hidvégardó település, valamint a Kulturális Örökség Európai Éve kormányzati programhoz csatlakozva a szakmai zsűri "Kertörökség - kertturizmus" különdíjat adományozott Hévíz és Alsószentiván településeknek.

Idén a verseny bírálati szempontrendszerét felülvizsgálva új kritériumokat is figyelembe vettek a zsűritagok az értékelésnél. Többletpontot jelentettek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, vagy ha a pályázó városban, faluban több nyelven is elérhetőek a turisztikai információk.

Virágok az egyik korábbi nyertes városban, Székesfehérváron

Fotó: Virágos Magyarország

Újdonság, hogy a digitális elérhetőség (weboldal, applikáció) is bekerült a minősítési szempontok közé. Azért fontosak az új kritériumok, mert a vonzó településkép mellett ezek a tényezők is mind befolyásolják, hogy elégedetten távoznak-e a vendégek a desztinációból.

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen közel 100 díjat osztottak ki. A nagyszabású, jubileumi díjátadón öt település kapott fődíjat: Szolnok (50 ezer fő feletti), Nagykőrös (50 ezer fő alatti), Csemő (1 ezer feletti), Dozmat (1 ezer fő alatti) és Budapest IV. kerület (Budapesti kerületek) kategóriában.

A Virágos Magyarország verseny Entente Florale Europe hazai képviselője, mely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. A 2018. évi nemzetközi díjkiosztón a 2017-es hazai verseny két fődíjasa képviselte Magyarországot, ahol szép eredményeket értek el. Város kategóriában Veszprém arany minősítést, falu kategóriában Lajoskomárom ezüst minősítést nyert el. Veszprém „Elnöki különdíjban” is részesült. Az idei fődíjasok közül 2019-ben Nagykőrös és Csemő képviseli hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója hangsúlyozta: „az Ügynökség nagyon büszke arra, hogy az elmúlt 25 év alatt közel hétezer résztvevő nevezett az egyre népszerűbb versenyre. A megmérettetés kiváló lehetőség arra, hogy kifejezzük vendégszeretetünket és megmutassuk a közösség erejét.” Valamennyi résztvevőnek köszönetet mondott, kiemelve, hogy „a következő negyed évszázadban azért a célért kell tovább dolgoznunk közösen, hogy még zöldebb, még virágosabb, fejlődő, élhető, biztonságos, valamint fenntartható falvak és városok legyenek Magyarországon.”

További díjazottak Miniszterelnöki díjban részesült Zalaegerszeg és Orfű. A jubileumi év alkalmából létrehozott Aranyfa minőségi díjat vehetett át Balatonfüred, Sárospatak és Gyula.

A Legvirágosabb Úti Cél díjban részesült Eger, Gyulaháza, Geresdlak, Veresegyház és Budapest XIX. kerülete. A Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíjában Velence és Hegykő település részesült.

Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke Fővédnöki díjat adott át Varsány és Girincs településeknek.

Rozmaring díjban részesült: A Kert Bisztró - Budapest; Bagatell Étterem - Kecskemét; Csendülő Vendégház - Noszvaj; Mala Garden Étterem - Siófok; Márga Bisztró - Csopak; Sári Csárda - Dunakiliti. Arany Rózsa díjban Polgár, Paks, Sándorfalva, Cegléd, Jászfényszaru, Mosonmagyaróvár és Tatabánya település részesült.

Szervező Bizottság elnöki díjban Szentes, Siófok, Nagyatád és Súr település részesült. A verseny valamennyi résztvevője egyéni, a helyi kimagasló értékeket méltató oklevelet kapott.