2,5 milliárd forintból fejlesztik a vitorlás turizmust

Forrás: turizmus.com

 2017. április 12. 19:51

A projekt első ütemében 13 Balaton-parti és 5 Balatonon kívüli helyszínen történnek fejlesztések. Balatonfüreden egy új, 150 hajó fogadására alkalmas kikötő épül.

A témában rendezett balatonfüredi sajtótájékoztatón Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kiemelte: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megvalósuló fejlesztések legfőbb célkitűzése, hogy hazánk adottságait kihasználva növeljék az aktív turizmus iránt érdeklődő turisták számát. Főként a családok és fiatalok állnak a fókuszban, akik hajlandóak kimozdulni, a szabadban pedig valós élményszerzésre nyílik lehetőségük. A jelenlegi turisztikai és sportkínálat hálózatba rendezve fejlődik tovább.

Vitorlások a Balatonon

„A Bejárható Magyarország programban összesen 13 milliárd forintot fordítunk az aktív turisztikai hálózatok és intermodális megállóhelyek fejlesztésre. A Magyar Vitorlás Szövetség, mint a vitorlás sportot irányító szervezet, elsősorban az állóvíztestek és kiemelten a Balaton turizmusának fejlesztésében érdekelt. A szövetséggel az együttműködésünk kiváló, a pályázatok megvalósítása remekül halad" – hangsúlyozta Révész Máriusz.

A GINOP 7-es prioritás keretében megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően egyre szélesebb körben válik elérhetővé a vitorlázás. A tematikus túralehetőségek mentén létrejövő, összehangolt, gyalogos, kerékpáros, vitorlás, kenus és lovas turisztikai hálózatfejlesztés európai uniós forrásokból valósul meg. A 2,5 milliárd forint összértékű beruházásoknak köszönhetően eszköz- és szolgáltatásfejlesztés, valamint Balatonfüred városával együttműködésben egy balatonfüredi megállópont fejlesztés kerül megvalósítására.

 

Mi kell a vitorlás turizmushoz?

A fent kérdést Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke tette fel. Mindenekelőtt alkalmas kikötőhelyek a Balaton mentén, amelyek a kishajók számára is bármikor hozzáférhetőek. A parton megfelelő színvonalú szolgáltatások és turisztikai termékek szükségesek, melyek képesek tartalmas kikapcsolódást nyújtani – adta meg a választ is.

„Az MVSZ érdeke, hogy a jelenleg inaktív, de potenciális vitorlázók számára innovatív szolgáltatások útján olyan szervezett turisztikai lehetőségeket kínáljon, amely meghatározóvá teszi a Balatont mint vitorlás turisztikai desztinációt" – fogalmazott Kollár Lajos.

Sajtótájékoztató Balatonfüreden

A kormány döntése szerint a Magyar Vitorlás Szövetség – a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva – az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére, több más sportági szövetséggel együttműködve, európai uniós támogatásban részesül. A szövetség sikeres pályázatának eredményeképpen, a projekt első ütemében 13 Balaton-parti és 5 Balatonon kívüli helyszínen történnek fejlesztések. A kikötők hálózatba kapcsolásával, minősítési rendszerének kialakításával és a kialakítás alatt álló online információs rendszerrel az ország 11 megyéjében lesz elérhető a vitorlázás a turisták számára.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára hozzátette: továbbfejlesztik a vitorlás oktatást is, amely jelenleg 17 helyen folyik. További cél, hogy akár kishajós hobbivitorlázók is könnyedén körbe hajózhassák a tavat, megállópontokkal, vagy akár csillagtúraszerűen. A hobbi hajósokon kívül fontos a sportolók megfelelő kiszolgálása is, számukra színvonalas versenyeket szervez a szövetség idén is.

 

Új kikötő épül Balatonfüreden

Bóka István, Balatonfüred polgármestere rámutatott, a tónál egyre több vendég keresi a mozgással megszerezhető élményeket, óriási lehetőség van tehát az aktív turizmusban. Olyan fejlesztések fognak a városban és a régióban megvalósulni, melyek hosszú távon fenntarthatóak lesznek, egész évben, szezontól függetlenül attraktívak, valamint tovább növelik a vendégszámot.

Az összesen 1,7 milliárdos balatonfüredi megállópont fejlesztés keretében a város a sportági szakszövetségekkel közösen egy 150 hajó fogadására alkalmas kikötőprojektet tervez megvalósítani. A kemping területén kialakításra kerülő kikötő olyan sport- és szabadidős turisztikai létesítmény lesz, amely világ- és európai szintű sportesemények, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A projekthez Balatonfüred egy közel 1,5 hektáros területtel és 200 millió forint támogatással járul hozzá. A fennmaradó összeget a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati forrásból biztosítja. A beruházás kivitelezése várhatóan 2017 októberében kezdődhet el.

Kapcsolódó cikkek

Pecsételd körbe a Balatont

2017. április 11.