29 csapat indul a V4-es kerékpárversenyen

Szerző: Hegedűs Sára

Forrás: turizmus.com

 2018. május 08. 14:41

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatkozott be a V4 Kerékpárverseny, amelynek záró, magyarországi futama a Visegrádi Csoport 2017-2018. évi magyar elnökség tiszteletére, május 12-én rajtol.

A sajtótájékoztató résztvevői a Bambi Presszóban tartott reggeliről kerékpárokkal, rendőri felvezetéssel tekertek át a Várkert Bazárba, ízelítőt kapva ezzel egy kerékpáros verseny hangulatából.

Varju Krisztina Dóra, Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos beszédében a V4 együttműködést egy kerékpáros csapatversenyhez hasonlította, amelyben egyvalaki – az aktuális elnökséget ellátó ország, jelenleg Magyarország – adja az ütemet, de a sikerhez mind a négy résztvevő jó teljesítménye szükséges.

Az 1991-ben indult politikai-diplomáciai csoport jelenleg az EU legsikeresebb régiós együttműködése, köszönhetően a történelmi kapcsolatoknak, a közös politikai víziónak és az elmúlt időszakban évről évre bővülő társadalmi programkínálatnak – mondta el a miniszteri biztos.

Mára a V4 csoport együttműködése nem csupán politikai, hanem gazdasági, turisztikai, társadalmi szempontból is sikeres. A magyar elnökség során több mint 130 politikai tanácskozást szerveztek, s számos társadalmi programot, amelyek közül kiemelt a V4 Kerékpárverseny.

Nemzeti mezek és kupák

Fotó: turizmus.com

 

Az esemény nem csupán a közös versenyzés és szurkolás szempontjából fontos, hanem azért is, mert felhívja a figyelmet olyan területekre (infrastrukturális hiányosságok, turisztikai fejlesztések), amelyek kapcsán lehetőség nyílik a további együttműködésre – emelte ki Varju Krisztina Dóra.

Törzsök Zsolt főszervező elmondta, hogy várhatóan rekordszámú, 29 csapat 170 versenyzőjének részvételével indul majd az idei V4 kerékpáros versenysorozat záró megmérettetése Budapest és Pannonhalma között, akik világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontokért is küzdenek.

A mezőny délután fél kettőkor rajtol Budapesten, a Várkert Bazárnál, a cél pedig idén is a Pannonhalmi Bencés Főapátság. A 168,7 kilométeres táv megtétele során a versenyzők többek között Telki, Zsámbék, Bicske, Csákvár, Bodajk, Zirc és Ravaszd érintésével érkeznek meg Pannonhalmára.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke kiemelte, hogy a V4 Kerékpárverseny és az ehhez hasonló események erősítik a négy nemzet polgárai közötti kapcsolatokat. A versenynek a sporton túlmutató szerepe van, hiszen a helyszínek természeti és épített környezetének bemutatása turisztikai és marketing célokat is szolgál – emelte ki az elnök.

Csorba Miklós, a rendezvény műsorvezetője elmondta, hogy a verseny díszvendége a Tour de France kétszeres ezüstérmese, az olasz Claudio Chiappucci lesz, és bemutatta a versenyhez kapcsolódó családi nap programját.

A Várkert Bazárban 10-től 18 óráig várják az érdeklődőket, a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából, gazdag kulturális, szórakoztató és gasztronómiai programokkal. A látogatók találnak a kínálatban gyermekek és felnőttek számára is élvezetes koncerteket, extrém bringás bemutatót, E-mobility pályát, rendőrségi bemutatókat és számos ügyességi, környezetvédelmi és közlekedési játékot, foglalkozást is, illetve megtudhatják, mi az a padinta és a pukkantyús bringa.megtudhatják, mi az a padinta és a pukkantyús bringa.